„Încă de mic, părinții mei m-au împins către alte sporturi. De la schi, gimnastică, judo, baschet, box, înot, n-am reușit să mă țin de niciunul foarte serios. Astfel încât, în 2008, când eu și tatăl meu ne-am luat primele motociclete, le-am luat ca și un hobby, să petrecem mai mult timp împreună, nu ne-am gândit niciodată că vom face din acest lucru o pasiune și performanță, dar s-a ajuns aici, eu vrând să concurez cât mai mult”, a povestit pentru Tion, Vlad Neaga.
A debutat în sezonul din 2010, când a participat pentru prima dată la o etapă de Campionat Național de Viteză – disciplina Supermoto, pe o motocicletă de 85 cc. În 2014, pe când avea 14 ani, a cucerit primul titlu de Campion Național la Supermoto, la clasa SOpen. La 15 ani a participat și la Campionatul European de Supermoto la clasa S2, alături de cei mai buni piloți ai Europei. La finalul anului, clasamentul general îl plasează pe locul 24 din 44 de piloți din peste zece țări.
Din 2018 debutează și la motociclismul de viteză. Devine campion Național și European BMU. În 2020, conturează în Campionatul Național la Superbike și se clasează pe primul loc.
„Mi-am dat seama de-a lungul anilor, poate dacă nu era motociclismul, nu aș fi evoluat în felul în care am făcut-o. Nu aș fi avut o pasiune foarte puternică, aș fi stat toată ziua în fața calculatorului, cine știe unde aș fi ajuns…”, a mai spus tânărul.
„Cât ești pe locul 1, toată lumea îți vrea locul”
În acest timp, a suferit și câteva accidente. Ruptura de claviculă se numără însă printre cele mai grave, dar Vlad spune că „am stat cu mâna imobilizată câteva săptămâni mi-am dat-o jos și m-am apucat de Supermoto, de competiții”.
„Tot timpul sunt obstacole, uneori fizice, dar mai ales mentale: emoții, presiunea. Cât ești pe locul de la 2 în jos este foarte ok, cât ești pe locul 1, toata lumea îți vrea locul. Doar este o competiție și toată lumea vrea să câștige”, a spus Vlad.
Motociclismul este un sport scump. Fiecare antrenament costă sute sau chiar mii de euro. Antrenamentele pe perioada iernii sunt mai rare, iar Vlad pentru a „rămâne în formă” face și antrenamente la sală aproape zilnic.
„Pe perioada iernii pot să fac mai multă forță, cu cât ne apropiem de campionat, mergem pe cardio și pe rezistență. Cursele durează 30 de minute și facem 100 de km și poate unii cred că ai nevoie de foarte mulți mușchi, dar e mai mult pe partea de cardio și de maraton, să zicem așa”, ne-a mai spus tănărul.
„Să nu confunde strada cu circuitul”
Cel mai important sfat pe care îl poate da chiar pentru orice motociclist este „să nu confunde strada cu circuitul. Pe stradă să mergem toți responsabil, sunt riscuri mari. Pe circuit pot veni într-un mediu sigur, să se dea tare cu motocicleta”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!