Dacă ești interesat de muzica veche și de tehnicile interpretative contemporane, documentate din punct de vedere istoric, ai până în 35 de ani și cânți la vioară, violă, violoncel sau contrabas, atunci ai ocazia să faci parte din Eufonia Baroque Academy, ce se va desfășura în perioada 28 august – 5 septembrie 2022 la Timișoara
Timp de o săptămână, vei avea ocazia de a lucra cu Bernard Forck, concertmaistru al Academiei de Muzică Veche din Berlin, care va fi îndrumătorul tău.
Te poți înscrie până în data de 15 iulie completând acest formular, iar pentru asta trebuie să trimiți o înregistrare audio-video care să conțină: o parte la alegere din J.S. Bach + expoziția unei prime părți dintr-un concert clasic (ex.: J. S. Bach – Preludiu din Suita pentru violoncel no. 1 + J. Haydn – expoziția părții I a Concertului pentru Violoncel și Orchestră în Do major) sau două părți contrastante dintr-o lucrare scrisă în perioada barocă (ex.: J.S.Bach – Sarabanda și Giga din Partita pentru Vioară nr. 2).
Într-o atmosferă liberă și creativă, primele două zile ale Academiei vor fi dedicate workshop-urilor susținute de Bernhard Forck, fiecare cursant fiind invitat să participe la aceastea individual sau în cadrul unei formații camerale formate ad-hoc.
Repertoriul prezentat în cadrul workshop-urilor va fi acompaniat (la nevoie) de Andreas Ströger – clavecin. În următoarele cinci zile, Bernhard Forck va coordona un ansamblu de muzică barocă format din cursanții Academiei. În timpul repetițiilor se va lucra următorul repertoriu: J. B. Bach – Ouverturen – suite in sol minor, G. F. Händel – Concerto grosso în sol minor, J. S. Bach – Concertul Brandenburgic nr. 3, C. P. E. Bach – Simfonia pentru corzi în do major.
La finalul săptămânii, participanții vor avea ocazia să concerteze atât în cadrul ansamblului de muzică veche, cât și individual, în cadrul unor concerte organizate în perioada de desfășurare a Eufonia Baroque Academy.
Participanții care vor fi selectați vor trebui să plătească o taxă de 100 de euro (studenții Facultății de Muzică și Teatru din Timișoara vor achita 50 de euro).
Cei care au nevoie pot beneficia de cazare gratuită pe durata proiectului în căminele studențești ale Universității de Vest din Timișoara. De asemenea, în perioada Academiei, li se va pune la dispoziție un arcuș baroc.
Ediția aniversară a Eufonia Festival îl aduce la Timișoara, în cadrul proiectului Eufonia Baroque Academy pe Bernhard Forck, un violonist german de elită, a cărui experiență vastă vorbește la superlativ despre propria persoană. Calitățile sale artistice sunt completate de cele de dascăl, astfel că experiența participării la masterclass-urile și concertele susținute de Bernhard Forck garantează participanților o experiență de neuitat.
Bernhard Forck s-a dedicat studiului viorii încă de la vârsta de 5 ani. După ce și-a terminat studiile la Hochschule für Musik Hanns Eisler din Berlin, în 1986, sub îndrumarea lui Eberhard Feltz, a devenit membru al Orchestrei Simfonice din Berlin. În același timp, a devenit interesat de interpretarea documentată din punct de vedere istoric, studiind cu unii dintre cei mai importanți reprezentanți din domeniu, inclusiv cu Nikolaus Harnoncourt în cadrul Mozarteum University Salzburg.
Bernhard Forck este membru al Akademie für Alte Musik Berlin încă de la înființarea ansamblului în anul 1982. Prezența sa în rândul concertmaeștrilor acestui ansamblu este rezultatul unei munci intense în direcția interpretării istorice, acesta jucând un rol cheie în dobândirea succesului de care se bucură ansamblurile de muzică veche din Berlin. Împreună cu Akamus, Bernjard Forck a susținut regulat concerte în cele mai importante metropole europene, dar și în Orientul Mijlociu, Japonia, Asia de Sud-Est, Australia, America de Nord și de Sud.
Cariera sa de violonist profesionist a înflorit și prin activitatea sa în cadrul Berlin Barock Solisten. Numeroasele înregistrări și concerte, dar și munca sa ca profesor în cadrul Hochschule für Musik Hanns Eisler din Berlin, atestă calitățile sale artistice și didactice. Ca violonist modern a fondat în anul 1995 Manon Quartet Berlin, un ansamblu cameral care și-a dedicat inspirația artistică celei de-a doua școli vieneze și care a făcut parte din programul de rezidență Tanglewood’s Quartet. Între 2007 și 2019 a fost director muzical al Händel Festival Orchestra din Halle și director artistic al seriei de concerte Händel zu Hause.
De asemenea, în cadrul masterclass-urilor Eufonia, ce se vor desfășura între 11 și 18 septembrie 2022, vei avea oportunitatea să lucrați cu muzicieni extraordinari precum Frank Dupree, Tony Rymer, Zofia Neugebauer, Miriam Helms Ålien, Karolina Errera sau Johannes Lamotke. În plus, vei avea oportunitatea să vii cu formația ta de muzică de cameră și să lucrezi cu oricare dintre artiștii invitați să predea în cadrul acestei ediții a Eufonia Festival.
Angelica Postu va fi lângă voi pe parcursul cursurilor și va susține un training mental cu participanții la masterclass-uri. Înscrierile pentru masterclass-uri se fac până în 20 iulie 2022 AICI.
Organizatorul Festivalului Eufonia este Tribul Artistic.
Citiți principiile noastre de moderare aici!