Edilul-şef al Timişoarei a solicitat recent Gărzii de Mediu, printr-o sesizare oficială, să identifice clar poluatorii. Primaul le-a cerut autorităţilor de mediu „să facă uz de toate prerogativele, cunoaşterea şi logistica” de care dispun „pentru identificarea neechivocă a poluatorilor”, astfel încât să li se poată cere să ia măsuri.
Robu afirma că le va cere companiilor poluatoare să prezinte şi primăriei planurile de măsuri pe care le propun pentru reducerea impactului asupra mediului, cu termene clare, și avertiza că activitatea lor pe raza municipiului ar putea fi interzisă dacă nu se conformează.
Oficialii primăriei spun că nu au primit încă niciun răspuns de la Garda de Mediu, aşa că Robu a venit cu altă idee.
„Dacă Garda de Mediu nu va fi în măsură să identifice poluatorii cu probe care să nu fie contestabile – trebuie să facem distincţie între ce constatăm cu bunul simţ şi ce înseamnă constatarea juridică -, atunci eu sunt dispus să plătim din banii primăriei o firmă autorizată, certificată să facă astfel de măsurători, pentru că nu mai putem să stăm în acest joc în care noi spunem ce simţim cu nasul nostru ca să zic aşa şi ceea ce ni se prezintă în faţă ca rezultate ale unor măsurători”, a declarat, marţi, primarul.
Ce ar urma să se întâmple odată ce vor exista şi măsurători făcute de primărie, sau mai exact plătite de administraţia oraşului? Robu spune că firmele care poluează ar urma să fie puse la plată şi că pot fi trase la răspundere şi cele care desfăşoară activităţi care generează un miros deranjant, care „poluează olfactiv”, cum este cazul Continental, după cum afirma edilul.
„Noi putem să intervenim. Am nevoie de măsurători certificate. Sunt nişte compuşi volatili care pot fi determinaţi şi ei prin măsurători. După, un lucru pe care îl vom face, este că vom aplica, începând de când putem, asta înseamnă peste 6 luni, taxe foarte mari pentru cei care poluează, fie şi olfactiv. Cu atât mai mari cu cât este mai mare poluarea. Dar vom aplica tot ce ne permite cadrul legal ca sancţiune. Dacă vom avea bază legală să ridicăm autorizaţiile de funcţionare vom face şi asta. Câtă vreme avem bază legală pe mine nu mă interesează nimic decât să aplic legea. Nu suntem colonie, suntem o ţară membră a Uniunii Europene şi nu avem nicio pretenţie specială. Avem aceleaşi pretenţii care există în Franţa, în Olanda, în Belgia, oriunde vreţi…”, a mai afirmat primarul, precizând că altminteri vorbim despre companii „foarte serioase” şi „foarte respectabile”, care sunt „conduse de oameni de calitate”.
Bineînţeles, faptul că se vor aduna mai mulţi bani la buget nu-i va încălzi pe timişorenii care reclamă deja de ani buni poluarea…
„Eu ce pot să fac? Ce-mi permite legea. Vom percepe aceste taxe, dar în plus vom cere să dispară orice poluare (…) Am spus că am nevoie de o documentaţie incontestabilă, care să reziste şi în instanţă. Eu pot să cer relocarea unei companii. Eu voi face tot ce îmi permite legea”, a concluzionat Robu.
La Timişoara a fost instituită, din 2014, o aşa-numită taxă de poluare, de 500 de lei pe an, pentru societăţile care desfăşoară activităţi cu impact asupra mediului înconjurător, pentru agenţii economici care desfăşoară activităţi supuse procedurii de emitere a autorizaţiei de mediu.
„Acum este acea taxă de 500 de lei, dar sunt unii care poluează mai mult, care au un impact mai mare asupra mediului şi am avut o discuţie că ar trebui să fie diferenţiată. Trebuie făcut un studiu înainte, trebuie fundamentat totul, trebuie stabilite nişte criterii. Nu există o valoare maximă stabilită. La Galaţi, de exemplu, Combinatul Siderurgic plăteşte 7 milioane de lei. Consiliul local stabileşte taxa pe principiul cine poluează plăteşte. Poate fi diferenţiată în funcţie de cât se poluează”, susţine şeful Direcţiei Fiscale Timişoara, Adrian Bodo.
Oricum, impozitele şi taxele locale pentru anul 2015 au fost deja aprobate în consiliul local, în luna mai.
Citiți principiile noastre de moderare aici!