În acest moment, în funcţie de suma contractată şi de durata finanţărilor, românii plăteau chiar şi peste 5% din suma obţinută la bancă pentru o eventuală rambursare anticipată. Iată că veştile sunt bune şi, din 11 iunie 2010, regulile pentru piaţa bancară românească referitoare la această rambursare anticipată se vor schimba semnificativ.
Guvernul a preluat Directiva europeană a creditului de consum intrată în vigoare în domeniu de anul trecut şi va elabora un act legislativ care va reduce semnificativ aceste penalizări. Conform proiectului noilor reglementări, la împrumuturile cu dobânzi fixe, banca va putea cere pentru rambursări anticipate o compensaţie de cel mult 0,5% din principalul rămas de plată pentru scadenţe de sub un an şi de maximum 1% la perioade mai mari de un an rămase din durata iniţială a creditului. Mai mult, la creditele cu dobânzi variabile rambursarea anticipată ar urma să se facă fără plata unui comision. Legislaţia europeană în domeniu se referă la eliminarea sau reducerea acestor compensaţii la creditele de consum cu valori între 200 şi 75.000 de euro. Proiectul românesc extinde domeniul de aplicare şi la creditele ipotecare, ceea ce se pare că nu prea ar fi pe placul băncilor.
O altă reglementare prevăzută de viitoarea legislaţie bancară spune că un consumator va putea să se retragă dintr-un contract de credit, fără a preciza motivele, în termen de 14 zile calendaristice de la semnarea acestuia.
Citiți principiile noastre de moderare aici!