Având în vedere condiţiile date, nu ar fi exclus ca timişorenii să poată merge pe autostradă spre Belgrad, dar aceasta numai de la Vârşeţ. În urmă cu câteva luni, şefii administraţiilor locale din cele şapte unităţi administrative din Banatul de Sud au semnat un acord de colaborare care presupune realizarea de eforturi comune pentru dezvoltarea regiunii. Ce se ascunde de fapt în spatele acestui acord? Construcţia autostrăzii Belgrad – Pancevo – Vârşeţ – Timişoara. Implicate sunt municipalităţile din Pancevo, Vârşeţ, Plandişte, Bela Crkva, Kovin, Opovo şi Kovacica.
În acord se spune că se doreşte accesarea de fonduri europene pentru realizarea studiului de fezabilitate şi a documentaţiei tehnice a autostrăzii, aceasta în parteneriat cu România.
Mai mult, sârbii au făcut paşi concreţi pentru această autostradă. Municipalitatea din Pancevo a prevăzut încă din 2009 în Planul Urbanistic General locaţia pe unde va trece autostrada, de la Pancevo până în localitatea Banatsko Novo Selo. Celor din Alibunar li s-a sugerat să facă acelaşi lucru. Cei mai avansaţi sunt cei din Vârşeţ, aici a fost finalizată deja construcţia pentru o bună parte din centura de ocolire a oraşului, care va şi fi parte din viitoarea autostradă. Deocamdată această centură de ocolire nu este deschisă circulaţiei. Ieşirea din Serbia spre România ar urma să se facă pe la punctul de trecere a frontierei de la Vatin – Stamora Moraviţa.
Suma estimată a fi necesară pentru documentaţia legată de autostradă este de 12 până la 15 milioane de euro. Sârbii sunt realişti şi spun că e greu de presupus că Guvernul Serbiei va aloca aceşti bani, fondurile europene fiind cea mai bună variantă. Chiar şi aşa, sârbii din Banatul de Sud sunt extrem de optimişti, ei spun că realizarea acestui proiect ar urma să demareze în 2016.
Interesele sârbilor din această regiune pentru această autostradă sunt extrem de clare şi explicabile. Banatul de Sud este una dintre zonele cel mai puţin dezvoltate din Serbia, iar un asemenea drum ar ajuta enorm la dezvoltarea zonei.
Rămâne de văzut dacă reprezentanţii primăriilor din Timiş pe unde ar trebui să treacă eventuala autostradă sunt capabili de o asemenea înţelegere ca şi colegii lor sârbi.
Informaţiile din acest moment demonstrează contrariul…
Citiți principiile noastre de moderare aici!