În primăvară, Alin Nica, în calitate de președinte al Consiliului Județean Timiș, vorbea despre un proiect inovativ, „unic în România” – un parc imens de distracții – care ar urma să fie construit nu departe de Timișoara, pentru a facilita accesul unui număr cât mai mare de vizitatori.
Ideea pare să fie o versiune îmbunătățită a aquapark-ului pe care Alin Nica l-a dorit la Dudeștii Noi pe vremea când era primar, dar care nu a depășit stadiul de vis.
Pe scurt, atunci (în 2015), administrația locală a încercat să acceseze fonduri europene pentru realizarea unui aquapark, însă acestea nu erau acordate decât pentru stațiunile balneare – ceea ce nu era cazul localității Dudeștii Noi, astfel că proiectul nu s-a materializat. Anterior, în 2013, localitatea a mai avut o șansă de a accesa fonduri europene, însă „timpul a fost prea scurt”, explica Alin Nica.
Uite parcul de distracții, nu e parcul de distracții
Revenind la parcul tematic din Timiș, care ar trebui să „îmbine știința și tehnologia cu distracția pentru familie” – nu se știe exact nici unde va putea fi construit, nici în cât timp, nici cât va costa.
În luna mai a acestui an, consilierii județeni vorbeau de o „investiție multi-anuală” care „va necesita zeci de milioane de euro” și au negociat atunci trecerea unui teren din domeniul public al comunei Parța în domeniul public al județului Timiș. La Parța ar fi urmat să fie construit acest parc futurist – însă, surpriză!
„Parcul tematic este unul dintre proiectele noastre de suflet pe care dorim să le facem. Am trimis adrese la toate primăriile din jurul Timișoarei pe o rază de 20 de kilometri să vedem dacă există teren disponibil gata urbanizat pentru a putea face această investiție. Am primit un răspuns favorabil din partea Primăriei Parța, unde existau și există 70 de hectare incluse în intravilan exact cu această destinație de zonă de agrement în PUZ (n.r. – Planul Urbanistic Zonal), dar din păcate am primit un răspuns negativ din partea Consiliului Local Parța. Consilierii locali de acolo nu s-au putut pune de acord să ne cedeze aceste terenuri către Consiliul Județean și să facem această investiție”, a declarat pentru Tion Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.
Consilierii locali nu au fost de-acord cu cedarea acestui teren în condițiile propuse de Consiliul Județean Timiș.
Astfel, din cele trei comisii de specialitate ale Consiliului Local Parța, două au dat aviz nefavorabil proiectului, iar una a propus alocarea a 20 de hectare de teren pentru cinci ani, urmând să cedeze și restul suprafeței dacă investiția ar fi fost realizată conform planului.
De ce a făcut comisia această mențiune? Pentru că parcul de distracții este, de fapt, o construcție modulară, un proiect a cărui realizare se va întinde pe parcursul mai multor ani. Atâta timp cât lucrările demarează, acestea nu pot fi oprite – dacă proiectul ar fi abandonat sau realizarea lui ar dura zeci de ani, nu s-ar putea face nimic pentru a remedia situația.
Proiectul a fost respins cu șase voturi împotrivă și cinci abțineri.
Daniel Petcu, consilier local al comunei Parța (USR), a explicat decizia CL. Pe scurt, aleșii locali au considerat că Parța se confruntă cu alte probleme care necesită atenție.
„Punctul meu de vedere este unul obiectiv. Nu putem ceda gratuit un teren Consiliului Județean Timiș pentru investiția care urma să se realizeze, cât timp nu există niciun beneficiu pentru comuna Parța și locuitorii ei. Nu putem vorbi de un beneficiu direct.
Cei de la Consiliul Județean ne-au mai reproșat că nu venim cu capital privind această investiție – însă noi am fi oferit terenul; vorbim de 70 de hectare pe care nu le putem face cadou. În plus, exista și un PUZ, care are în prezent o valoare estimată de 2-300.000 de euro.
Noi nu avem la Parța trotuare, încă nu avem dată în folosință canalizarea. Avem un pod pe cale să cadă, unde se fac poze, dar nu se fac intervenții. În Parța, rata șomajului este de 1%. Comuna noastră are alte priorități, alte nevoi”, a declarat consilierul local Daniel Petcu.
Daniel Drăgan, primarul comunei Parța, a spus la rândul său că deși s-a chinuit timp de patru luni să-i convingă pe aleșii locali despre beneficiile proiectului, consilierii nici nu au vrut să audă de varianta alocării gratuite a terenului. La unele discuții a participat și Marian Constantin Vasile, administratorul public al județului Timiș.
Pe de cealaltă parte, consilierii locali au fost determinați să păstreze terenul în proprietatea comunei.
„Terenul acesta este bunul comunei, este averea comunei. Îl ținem ca o garanție pentru momentul în care se va ivi un dezvoltator care va putea face ceva cu adevărat grandios în folosul comunei Parța. Noi atunci vom putea gira cu acest teren. Noi am argumentat de ce nu am fost de-acord: vrem să protejăm și să conservăm ceea ce avem.
Noi nu stăm în calea dezvoltării comunei. Și noi ne-am fi dorit ca Parța să ajungă un reper pe harta turistică – să avem un Disneyland sau un parc ca în Barcelona – dar ce putere avem noi să acordăm 700.000 de mp în mod gratuit pentru acel parc? Oamenii din Parța au alte necesități.
Noi am mai analizat o variantă, să le oferim terenul în concesiune, însă ei (n.r. – CJT) îl vor în proprietate”, a mai spus Daniel Petcu.
Potrivit acestuia, nu numai comuna Parța se lipsește de parcul tematic, ci și Giroc – unde reprezentanții municipalității au transmis că nu au teren disponibil sau Șag – unde investiția nu a fost considerată oportună.
Proiectul merge înainte
Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, spune că nu renunță la realizarea acestui parc de distracții.
„Am luat ca atare acest refuz și ne îndreptăm către soluția ce o avem la îndemână. Este terenul de 60 de hectare pe care îl avem pe raza municipiului Timișoara, în dreptul localității Covaci, unde există deja un PUZ pentru un câmp de panouri fotovoltaice. […] Va trebui să actualizăm PUZ-ul și să-l transformăm din funcțiuni de genul acesta de parc fotovoltaic și tehnologic în zonă de agrement. Dar asta va mai dura cât durează procedurile de modificare a PUZ-ului. În paralel, vom lucra la partea de concept, avem aproape finalizată tema de proiectare și vom grăbi cât mai mult lucrurile. Am dorit să facem această investiție cât mai aproape de Timișoara cu acces facil la autostradă sau la centură ori la ambele”.
Merge înainte, și nu prea. Înainte ca parcul tematic să îi întâmpine pe vizitatorii dornici de distracție și relaxare, doar realizarea documentației de urbanism ar urma să dureze aproximativ un an, fără a pune la socoteală lansarea și durata procedurii de achiziție. Odată realizat noul PUZ, dacă se va ajunge până în acest punct, se va face încă o licitație, pentru întocmirea proiectului tehnic, după care urmează o nouă procedură, de găsire a unui constructor.
„Dacă la următoarea rectificare bugetară vom prevede banii și vom face procedura de achiziție pentru PUZ, aproximativ un an va dura toată documentația de urbanism. Abia apoi putem să începem licitația pentru identificare unui proiectant general, care să facă proiectul tehnic și apoi urmează scoaterea la licitație pentru construcție”, a mai declarat pentru Tion Alin Nica, liderul administrației județene.
Pe aceeași temă:
Parc tematic inovativ pe 70 de hectare la Parța. CJT se inspiră din Franța pentru realizarea lui
Trimite articolul
XTimisoara, campioana nationala la proiecte, proiect de stadion, proiect aquapark, proiect parc de distractii, proiect pasaj suspendat baader, proiect de parcari in centru, proiect metrou/tren subteran gara mare-aeroport… proiect proiect proiect si nu se realizeaza nimic.
Indiferent cine propune proiectul (culoarea politica) atata timp cat se doreste a fi pentru timisoara, ar trebui sa se puna de acord, ca trec anii, trec generatii si nu avem nimic!!!
Oricum suntem in urma cu 100 de ani fata de lumea de azi, o sa ajungem 200 de ani in urma in ritmul asta!!!
-
Interesant citi dintre “alesi” sunt nascuti,sau crescuti in Timisoara ca sa o iubeasca.Si acum la 74 ani tin minte cum urmaream pe stadionul 1 Mai antrenamentele lui poli(era in B unde a stat 7 ani intre anii 1967-1974))
Eu nu am inteles nimica din articolul asta cu doua… autoare. Este doar o mare salata de varza din care se desprind – o concluzie: consilierii aia locali nu inteleg nimic, dar nimic (presupunand ca s-ar face parcu asta fantasmagoric, el ar aduce bani in comuna cat n-a vazut Partza in toata istoria ei), si o nedumerire: cine n-a imbratisat pe cine? Poate autoarele intre ele :)))))
Cea mai buna locatie ar fi la Buzias, sunt spatii unde se pot caza cei care vin de la distanta mai mare
-
si in Timisoara nu sunt? oricum smecheria ii sa faca unde au ei interese cu terenuri, ca oricum nu se face nimic
Am avut, în Timișoara, tentative de acest gen. În parcul central, un Russe mai mic, dar cu 10 utilizatori la 2,3 zile, trenuleț, în parc, ne rentabil, vapoare pe Bega, doar cheltuieli inutile. Ca să faci este bine, dar trebuie sa ai și utilizatori,iar investiția sa aducă profit. Nu ca vaporasele sau cutiile de pe Bega.
Luand act de multiplele colapsuri infrastructurale dar si de problema climatica, liberalii vesnic toxici isi propun sa inlocuiasca panourile solare cu inca un templu capitalist al supraconsumului de energie si materiale in numele “distractiei”. Ca fix construind cat mai multe noi distractii mari consumatoare de energie, in loc de panouri solare, o sa supravietuim mai multi crizelor energetice si climatice. Genial. Dreapta vesnic antisociala si anti-umana nu dezamageste nici de data asta.