Peste 40.000 de români sunt înscriși în platforma fondată de fostul prim-ministru. În comunitatea Timișoara au mers alături de Dacian Cioloș 60 de oameni, care se întâlnesc în fiecare marți, de la ora 19, în cancelaria unui club sportiv școlar de pe str. Amforei.
„Este o platformă civică cu obiective politice, pentru că e clar că nu poți să schimbi lucrurile în societate dacă nu ai și o implicare politică. Este o întâlnire între comunitățile locale ale platformei România 100, avem două la Timișoara și una la Dumbrăvița. Am lansat un ciclu de dezbateri: Întrebăm România Împreună. Ne consultăm cu câți mai mulți români vizavi de ceea ce cred ei că ar trebui să fie prioritățile și modalitățile de a schimba lucrurile în România. Pregătim, dincolo de acțiunile civice, și un program politic pentru un viitor partid politic. Ne interesează ca din dezbaterile acestea civice să extragem anumite idei pe care să le folosim în programul politic pe care o să-l lansăm la toamnă”, a spus Dacian Cioloș.
Întrebat despre candidatura lui la prezidențiale, fostul premier al României a spus că încă nu s-a decis o candidatură, pentru că mai întâi trebuie pus la punct un program politic. Iar cum acesta va fi lansat în toamnă, abia atunci se va cunoaște și o eventuală candidatură a lui Dacian Cioloș.
„Nu am discutat lucrurile acestea în partid, nu am decis nicio candidatură, atâta timp cât nu am lansat programul politic și nu am finalizat structurarea partidului, nu am discutat despre strategia de candidaturi. Când vom lua decizia, o să anunțăm”, a precizat Cioloș.
„Ne ducem în prăpastie”
Fostul premier speră că există o majoritate de parlamentari care să vadă că România se duce în prăpastie. El consideră că se discută foarte puțin despre situația economică a țării.
„Eu cred și sper să existe o majoritate de oameni politici în parlament care să conștientizeze faptul că așa cum se derulează lucrurile în momentul de față ne ducem în prăpastie. Nu vorbesc doar de Legile justiției, doar de incompetența oamenilor care sunt acolo, ci mă gândesc și la situația economică pe care o avem. Situație economică care, dacă nu înregistrează un eveniment prin niște măsuri care să fie luate, riscă să ne ducă nu doar ca această creștere economică să nu se vadă în buzunarul românilor, dar să nu mai avem nici creștere economică”, a spus fondatorul Platformei România 100.
Cioloș este de părere că ar trebui continuate discuțiile cu moțiunea de cenzură a Opoziției, în toamnă.
„Eu cred că e esențial ca ceea ce a început deja cu discuțiile privind această moțiune de cenzură să continue în toamnă și să găsim o soluție prin care să avem un guvern care nu doar să asigure în condiții bune responsabilitatea României în calitate de președinte în exercițiu al Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru de anul viitor, dar și care să fie în măsură să ia niște decizii prin care să oprească degringolada din domeniul economic. Pentru că se vorbește puțin de economie, dar vedeți că inflația continuă să crească, deci puterea de cumpărare a românilor scade, datoria publică crește, investițiile private sunt din ce în ce mai reduse… deci sunt niște măsuri care trebuie luate”, a completat fostul prim-ministru.
Platforma România 100 nu va deschide filiale de sus în jos, ci este formată din comunități. Dacian Cioloș spune că așteaptă alături de el oameni care să fie activi, să se implice în comunitățile locale, pentru că lucrurile se pot schimba foarte mult prin dialog.
„Eu cred că lucrurile trebuie să se schimbe structural. (…) Nu e vorba de un om, oricare ar fi el, ci e vorba de un comportament, de atitudine. Nu e vorba de a ne bate unii cu ceilalți, ci de a începe să construim lucrurile pe care le așteptăm de la cei cu care ne batem pentru că nu le fac așa cum vrem noi. Eu cred că lucrurile se pot schimba foarte mult prin dialog. Nu e atât de important pentru mine să umplu săli, ci important ar fi să fie cât mai mulți dintre cei care se simt nereprezentați”, le-a spus Cioloș celor prezenți la dezbaterea din Timișoara.
Fostul premier speră că nu se va ajunge la alegeri cu actuala majoritate parlamentară sau cu actualul guvern PSD-ALDE.
„Noi, la alegerile din 2016, am pus la punct și am folosit niște instrumente care ar trebui să elimine multe din riscurile de a vicia alegerile, instrumente care să asigure transparența procesului și care să evite votul multiplu. Dacă acele instrumente vor fi menținute, în mod normal nu ar trebui să fim în situația asta. Și nu văd motive pentru care să nu fie menținute. De exemplu, utilizarea tabletelor care au și o cameră de luat vederi și care permit înregistrarea în timp real a fiecărui votant, ca să se evite votul multiplu, plus tabletele care au camere de luat vederi și care permit să se filmeze procesul de numărare a voturilor după ce s-au închis secțiile de votare, deja aceste instrumente dacă sunt folosite pot să elimine multe din riscurile de viciere a alegerilor”, a conchis Dacian Cioloș la Timișoara.
Puteți urmări AICI dezbaterea la care a participat fostul premier!
Citiți principiile noastre de moderare aici!