Evenimentul este menit să ajute la promovarea istoriei dacilor, a obiceiurilor şi a modului de viaţă al acestora dar şi ca un mijloc de destindere pentru toţi vizitatorii. Festivalul Dacii Liberi a început printr-un turneu de fotbal la care au participat patru echipe, din Sânandrei, Carani, Dumbrăviţa şi Covaci. În paralel, vizitatorii au fost invitaţi la degustări de produse tradiţionale, de brânză şi vinuri. Mai mulţi tineri s-au întrecut în cadrul unui concurs intitulat Tarabostes, în cadrul căruia participaţii şi-au arătat calităţile la aruncarea suliţei şi a bolovanului, probe de viteză şi fond, tragerea funiei.
Punctul culminant al evenimentului a avut loc în jurul orelor 17.30 atunci când Asociaţia Terra Dacica Aeterna a realizat pe viu o demonstraţie a tehniclilor de luptă folosite de daci şi romani în războaiele pe care aceştia le-au purtat. Fiecare dintre „combatanţi” şi-a prezentat portul şi armele, după care s-au bătut exact cum se întâmpla acum 2000 de ani.
Partea muzicală folk „live”, a fost asigurată de Andrei Păunescu, împreună cu trupa Totuşi, şi de Valentin Moldovan.
Tot Asociația Terra Dacica Aeterna a fost cea care a pus la punct, împreună cu organizatorii şi momentul final al Festivalului Dacii Liberi, arderea unui rug al lui Zamolxis, o altă tradiţie dacică.
Citiți principiile noastre de moderare aici!