Inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate au anunţat, în primăvara acestui an, că Dan Diaconu s-a aflat în incompatibilitate în perioada iunie – octombrie 2012 pentru că a deţinut simultan şi funcţia de viceprimar al Timişoarei şi pe cea de administrator al unei societăţi comerciale.
ANI a constatat atunci încălcarea regimului juridic al incompatibilităților de către 14 foști sau actuali aleși locali, ca urmare a exercitării simultane de funcții și calități, fiind încălcate, astfel, mai multe articole ale Legii 161 din 2003. Printre aceştia, şi viceprimarul Timişoarei Dan Diaconu.
Inspectorii ANI au ajuns la concluzia că Diaconu „s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 22 iunie – 18 octombrie 2012, întrucât a deținut, simultan cu funcția de viceprimar, și funcția de administrator al SC Speed Distribution SRL, încălcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003”. La articolul respectiv din lege se spune că „funcția de primar și viceprimar […] și vicepreședinte al consiliului județean este incompatibilă cu […] funcția de […] administrator, membru al consiliului de administraţie […] la societățile comerciale […], precum şi la instituţiile publice […], calitatea de comerciant persoană fizică […] orice alte funcţii publice sau activităţi remunerate”.
Viceprimarul afirma însă că acea societate era inactivă şi anunţa că se va adresa instanţei.
„Era o societate dizolvată de către Registrul Comerţului, inactivă fiscal de prin anul 2008, nu a avut niciun fel de activitate. Am rămas administrator pentru că nu aveam ce să fac, dar societatea era inactivă. Voi prezenta aceste date instanţei. Societatea n-a avut practic activitate niciodată”, declarat, pentru tion.ro, Dan Diaconu.
Ei bine, edilul a obţinut câştig de cauză în instanţă.
Curtea de Apel Timişoara a admis acţiunea formulată de Diaconu în contradictoriu cu Agenţia Naţională de Integritate Bucureşti şi a dispus anularea raportului de evaluare din martie 2015 prin care s-a stabilit că era incompatibil.
Reprezentanţii ANI pot face însă recurs în termen de 15 zile de la comunicare.
„Am susținut, de la începutul acestui demers, că, din punctul meu de vedere, decizia ANI a fost incorectă. Astăzi (n.r. – marţi, 23 iunie) am obţinut confirmarea Curţii de Apel şi sunt ferm convins că această poziţie va fi reconfirmată la un eventual recurs al ANI. Am acţionat cu bună-credinţă în toate demersurile anterioare şi am convingerea că acest lucru a fost vizibil pentru instanţă”, a afirmat Diaconu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!