Întâlnirea de la Mitropolie a durat aproximativ jumătate de oră, Dăncilă și miniștrii care au însoțit-o au discutat cu mitropolitul chestiuni legate de sănătate, educație și chiar un sprijin pe care ÎPS Ioan l-a solicitat din partea Guvernului pentru acțiunile și investițiile pentru anul 2021 când Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii.
„A fost un dialog constructiv. Am discutat despre proiecte pe care biserica le are în vedere, atât în domeniul sanitar, în domeniul educațional, am vorbit despre școala pe care biserica o construiește aici, despre proiecte importante pentru Timișoara și despre sprijinul pe care Guvernul poate să-l dea pentru realizarea acestor proiecte”, a spus Viorica Dăncilă la ieșirea de la discuțiile cu Mitropolitul Banatului, ÎPS Ioan.
Mitropolitul a ridicat problema sălii de sport de 16.000 de locuri și chiar probleme ale fermierilor în ceea ce privește subvenția primită de aceștia.
„Am ridicat problema sălii de sport. Pentru Timișoara s-a aprobat construirea unei săli de sport de 16.000 de locuri și să vedem cum am putea demara asemenea chestiuni. De asemenea, am ridicat problema pentru fermieri, pentru că în România statul impozitează subvențiile care vin de la UE și am înțeles că în anumite state UE, statul nu impozitează subvenția fermierilor având în vedere că la noi și așa subvenția este destul de mică și atunci să nu se mai impoziteze. Și atunci ministrul de Finanțe a spus că va căuta o soluție pentru problema aceasta. De asemenea am vorbit despre posibilitatea de extindere a after school-ului pentru școli. La ora actuală există un program de 50 de școli, pilot în țară, pentru a subvenționa problemele acestea legate de after school și am spus că să extindă acolo unde este posibilitate. Pentru că sunt școli care au cantine și ar putea prepara mâncarea în incintă. Și așa anul trecut au fost aprobate 50 de școli și numai 30 au putut să acceseze. Așa că să se extindă acest plan acolo unde deja este bază materială.”, a spus mitropolitul după discuțiile avute cu Dăncilă și miniștri din cabinetul acesteia.
ÎPS Ioan a vorbit cu premierul și despre școala pe care o construiește mitropolia, cu 18 clase, și a solicitat sprijin financiar pentru această construcție care este ridicată, finisată în exterior, acoperită, decât pentru finisajele din interior, dar și despre retrocedarea pădurilor către unele biserici și mănăstiri.
Mitropolitul le-a cerut reprezentanților Guvernului și reluarea circulației dintre România și Serbia și înființarea unei curse pe calea aerului între Timișoara și Viena, pentru a putea veni în urbea de pe Bega specialiști în domeniul medical.
„Am mai ridicat încă două probleme pe linie de transporturi. De vreo doi ani s-a întrerupt circulația pe linia ferată între România și Serbia, între românii din partea aceasta a Banatului și Banatul sârbesc. Și atunci cum am putea să deblocăm această problemă? Nu este foarte grea și s-ar putea debloca. De asemenea, am mai solicitat să se studieze posibilitatea unei legături aeriene între Timișoara și Viena pentru că la Viena sunt, după cum bine știm, spitale foarte bine dotate și cu specialiști foarte bine încadrați acolo care ar fi dispuși să vină să opereze aici, la Timișoara. Și dacă am face o socoteală cât plătește statul român actul medical și toate celelalte clinicilor de la Viena și cât de mult s-ar reduce cheltuielile dacă ar veni medicii de acolo, ar veni cu avionul de dimineață, ar face operațiile programate pe o săptămână și s-ar întoarce. Deci o legătură… N-am cerut un avion special Timișoara-Viena, ci eventual un avion Tarom București-Viena, face escală aici și pleacă înapoi. (…) Am făcut o sinteză și m-am bucurat că toate problemele – 15 puncte am avut pe lista pe care mi-am făcut-o acum pentru că nu știam că va veni aici, deci în câteva minute – iată și legate de școală și de sănătate și de sălile de sport și tot ce se poate pentru societate. Și sunt bucuros că au fost receptivi și m-au rugat să trimit această listă la București pentru a le analiza fiecare. Din 15 și dacă una s-ar rezolva, tot ar merita vizita acestei delegații aici, la Timișoara”, a spus mitropolitul.
Întrebat de protestatarii aflați peste drum, la colțul mitropoliei, ÎPS Ioan a spus că nu a făcut altceva decât „spre binele acestei comunități”.
„Să privească la televizor ceea ce le-am spus eu acum aici. Deci nu am făcut altceva decât pentru binele acestei comunități. Dacă aceste probleme pe care le-am expus acestor miniștri și prim-ministru și așa mai departe, ei cred că nu sunt bune pentru localitatea aceasta, înseamnă că am greșit. Nicio problemă din cele ridicate nu a avut caracter politic, ci toate pentru comunitate, pentru comunitatea de aici. Vedeți: probleme legate de sănătate, probleme legate de cultură. Nu e puțin lucru să ai într-o zi atâția miniștri la un loc și care și-au arătat și disponibilitatea pentru a ne ajuta. Și, repet încă o dată, și dacă o singură problemă s-ar rezolva, tot am câștigat ceva astăzi”, a mai spus mitropolitul.
Articole pe aceeași temă:
http://www.tion.ro/viorica-dancila-prim-ministrul-romaniei-asteptata-cu-huiduieli-la-giarmata-in-timis/2248460
http://www.tion.ro/viorica-dancila-a-intrat-pe-acorduri-de-muzica-in-primaria-giarmata-la-cativa-metri-de-protestatarii-paziti-de-jandarmi/2248519
http://www.tion.ro/dancila-despre-protestatari-fiecare-dintre-noi-poate-sa-accepte-criticile-dar-acestea-sa-vina-respectuos/2248570
http://www.tion.ro/viorica-dancila-in-timpul-plimbarii-prin-giarmata-investitia-in-educatie-si-sanatate-este-cea-mai-importanta/2248579
http://www.tion.ro/premierul-romaniei-despre-summitul-de-la-sibiu-mi-ar-fi-placut-sa-fie-o-participare-la-care-sa-aratam-unitate/2248567
Citiți principiile noastre de moderare aici!