Evenimentul organizat de Centrul Cultural “Rabindranath Tagore” va avea loc în 8 iunie 2014, de la ora 19, în Sala Capitol.
„Cele cinci momente coregrafice ilustrează crearea universului din sunetul primordial, urmată de împărțirea acestuia în două energii complementare. Urmează prezentarea modului în care diferite sunete și cuvinte în limba sanscrită afectează diverse dimensiuni ale ființei umane, conducând la o stare de fericire și eliberare de suferință. Protagoniști vor fi Reela Hota & Group (India) și Grupul de balet condus de Gigel Ungureanu, prim-solist al Operei Naționale din București între anii 2006 – 2011. Reela Hota este o eminentă artistă, recunoscută pentru adăugarea unei noi dimensiuni dansului Odissi, aspectul spiritual. În plus față de repertoriul tradițional, ea a prezentat piese de dans unice inspirate de filosofia Yoga, Tantra, și acum, limba sanscrită. Reela este secretarul fondator al Rays of Wisdom Society și directorul Festivalului Ancient Arts, care are loc anual la New Delhi”, precizează Iuliana Nălățan, președinta Centrului Cultural “Rabindranath Tagore”.
Spectacolul se desfășoară după un concept de Bijoylaxmi Hota, pe muzică de Padma Bhushan Pandit Rajan Mishra & Swaraansh Mishra, iar maestru coregraf este Gitanjali Lal.
Mantra este un cuvânt de origine sanscrită, care se traduce prin “a salva mintea de la suferinţă şi boală”. UNESCO a recunoscut importanța mantrelor, incluzând tradiția incantării lor în Patrimoniului Oral și Intangibil al Umanității.
„Dansul clasic Odissi are origini ce depășesc 2000 de ani și este considerat a fi cea mai veche formă de dans clasic din India. În timpurile de demult, acesta era practicat în templele din statul Odisha, situat în estul Indiei. Odissi a suferit transformări majore de-a lungul secolelor; în versiunea sa modernă acest stil de dans este extrem de tehnic, cu bătăi intense ale picioarelor, gesturi elaborate ale mâinilor și mișcări captivante ale părții superioare a corpului. Stilul Odissi se bazează pe două seturi complementare de mișcări: tandava (viguros, masculin) și lasya (grațios, feminin). Un alt aspect esențial este mișcarea fluidă a torsoului, mișcările ochilor, utilizarea mudrelor (gesturi) realizate cu scopul de a transmite emoții și de a spune povești”, mai explică Nălățan.
Biletele costă 25 de lei și s-au pus în vânzare la casieria sălii de spectacol.
Citiți principiile noastre de moderare aici!