Evenimentul este organizat de Institutul Francez la Timișoara, iar vernisajul este programat în 10 septembrie 2013, la ora 19:00, la Halele Timco, unde vizitatorii vor putea vedea, printre nenumăratele curiozități expuse, o rochie din celuloză care crește singură, fără cusături, produsă de bacteriile care duc la fermentarea vinului.
Futurotextiles este unul dintre cele mai importante evenimente culturale organizate de Institutul Francez și, totodată, una dintre cele mai provocatoare expoziții din ultimii ani la Timișoara. Proiectul Futurotextiles s-a născut în urma avântului tehnic și cultural al orașului Lille, din nordul Franţei. La inițiativa asociaţiei lille3000, cea care a coordonat activităţile culturale pe parcursul anului 2004, când oraşul Lille a fost Capitală Culturală Europeană, expoziția propune o viziune de ansamblu a numeroaselor întrebuințări ale textilelor contemporane, de la creația artistică la științe aplicate, anunță organizatorii evenimentului.
”De la prima ediție, în 2006, Futurotextiles a avut mai mult de 500.000 de vizitatori din lumea întreagă (Lille, Istanbul, Bangkok, Casablanca, Shanghai, Barcelona, Prato, Lodz). În această a treia ediție a expoziției Futurotextiles inovația tehnologică atinge uneori cote SF și se-mbină cu arta și cu moda haute couture. Originile fibrelor sunt câteodată ciudate. Cafeaua, o pietricică de bazalt, sau glicina, pot da naștere unei fibre, unui fir, unei țesături. Noile fibre par să vină direct din domeniul științifico-fantastic. Interactive, inteligente, supuse la tehnici diverse de enducție, apretare și microîncapsulare, capătă proprietăți cosmetice sau terapeutice. Textilele bio-senzoriale, de exemplu, îți pot modifica anumite condiții fizice în funcție de mediu, devenind astfel antibacteriene, termoregulatoare, hidrofile, terapeutice…” , subliniază curatoarea Caroline David.
Expoziția, care s-a încheiat pe 14 iulie la Cité des Sciences la Paris, va fi itinerată toamna aceasta în România, la iniţiativa Institutului Francez: din 10 până în 29 septembrie la halele TIMCO din Timişoara şi din 15 octombrie până în 22 noiembrie la Muzeul de Istorie din Bucureşti.
”Acest eveniment va deschide sezonul cultural francez, care debutează în septembrie 2013 şi se va încheia în martie 2014”, precizează Ingrid Diac, responsabilă de proiecte culturale în cadrul IFT.
La Timișoara, expoziția va fi deschisă în perioada 10 – 29 septembrie 2013, la Halele Timco.
Citiți principiile noastre de moderare aici!