Proiectul pentru care DAS vrea fonduri nerambursabile, prevede ca 266 de copii și familiile din care aceștia fac parte să beneficieze de un centru de zi, un centru de zi pentru copii cu dizabilități și „un model de intervenție inovator”.
Valoarea totală a proiectului este de 9,95 milioane de lei, iar Consiliul Local a aprobat recent un buget de 7,4 milioane de lei. Puțin peste 6 milioane de lei reprezintă valoarea finanțării nerambursabile cerute, diferența fiind acoperită de la bugetul de stat și bugetul local precum și din bugetul partenerilor Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș și Asociația Grupul de Acțiune Locală Colinele Recaș.
Proiectul începe în ianuarie 2025
Potrivit Primăriei Timișoara, proiectul se va desfășura timp de 36 luni, în perioada ianuarie 2025 – decembrie 2027. În această perioadă, cei 266 de copii vor benefica de sprijin prin personal specializat: consiliere psihologică, suport emoțional pentru copil și familie, asistență medicală, suport pentru dezvoltarea abilităților de viață independentă, socializare și petrecere a timpului liber, reintegrare familială și comunitară, inclusiv sprijin pentru integrarea în educație sau evitarea riscului de abandon școlar, sprijin financiar.
„Pentru fiecare dintre acești copii, specialiștii din cadrul DAS vor realiza o evaluare inițială a copilului și a familiei cu scopul de a identifica riscul de separare de familie, motivele individualizate la nivelul familiei, care pot determina separarea copilului de familie, măsurile de sprijin necesare pentru menținerea în familie a copilului aflat în risc de separare, măsurile de sprijin ce pot conduce la reintegrarea copilului în familie.
Pentru fiecare copil se va elabora un plan de servicii sau, după caz, serviciile vor fi incluse în planul individualizat de măsuri care facilitează reintegrarea copilului în familie”, explică reprezentanții primăriei.
Proiectul și pentru alți 252 de copii
Reprezentanții primăriei amintesc și de alt proiect derulat de DAS: „Acasă în comunitate”, un program pilot de prevenire a separării și reintegrare pentru copii și familii vulnerabile din județ, alături de Fundația de Abilitare Speranța și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș.
„Vor beneficia de sprijin 252 de copii și familiile de proveniență, pentru a preveni riscul de separare de familie, dar și alți 14 copii pentru care a fost instituită o măsură de protecție specială în vederea reintegrării în familie”, mai precizează reprezentanții primăriei.
Bugetul acestui proiect este de 1,85 milioane de lei, finanțarea nerambursabilă fiind de 1,57 milioane de lei, diferența fiind acoperită de sume din bugetul de stat și cel local. Și acesta se va desfășura tot între ianuarie 2025 și decembrie 2027.
Citiți principiile noastre de moderare aici!