El afirmă că în trei luni, aproximativ 50 de profesori au părăsit deja sistemul. „Reducerile salariale din educaţie şi mai ales atmosfera care este în general în sistemul de învăţământ, starea aceasta de nesiguranţă, faptul că legea este sau nu este reprezintă tot atâtea motive pentru ieşirea din sistem a profesorilor“, precizează Virgil Popescu.
El afirmă că „există vreo trei-patru variante de lege. Ultima dintre ele cel puţin “va institui o stare de nesiguranţă şi mai mare“ afirmă Popescu. Liderul de sindicat spune că mulţi profesori aleg să intre în concediu fără plată şi să muncească în străinatate pentru a se putea descurca cu banii: „foarte mulţi sunt în situaţia de a fi în concediu fără plată pentru un an de zile tocmai pentru a recupera din pierderile salariale impuse de guvernul Boc“, afirmă Popescu.
Desfiinţarea titularizării prin noua lege a educaţiei va conduce la o scădere şi mai drastică a atractivităţii sistemului de învăţămant, adaugă Virgil Popescu, care menţionează că titularizarea însemna o oarecare stabilitate a oamenilor din sistem. Chiar dacă salariile nu erau motivante, siguranţa locului de muncă însemna mult, mai ales pentru dascălii mai vechi şi care au într-adevăr vocaţie pentru învăţământ. Un dascăl debutant are, după scăderea cu 25% a remuneraţiei, în jur de 600 de lei.
M.M. HOJDA
Citiți principiile noastre de moderare aici!