Poliţiştii locali au făcut aproape zi de zi acţiuni pentru depistarea cerşetorilor şi a oamenilor străzii. În urma verificărilor de săptămâna trecută, autorităţile au luat în evidenţă 125 persoane, 23 dintre acestea fiind minore. Doar 21 au domiciliul în Timişoara, alte 23 sunt din alte localităţi ale Timişului, iar 81 provin din alte judeţe ale ţării, spun reprezentanţii Poliţiei Locale.
Unele persoane au fost preluate de Direcţia de Asistenţă Socială Comunitară Timişoara, altele au fost încredinţate Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş sau Fundaţiei Timişoara 89, iar altele au ajuns la Adăpostul de Zi şi de Noapte pentru Copiii Străzii de pe strada Ioan Slavici.
Poliţia Locală le-a întocmit celor depistaţi pe străzi fişe individuale cu fotografie, cu datele lor de identificare şi faptele comise. Aceste informaţii sunt transmise periodic, în baza unui protocol de colaborare, şi Brigăzii pentru Combaterea Crimei Organizate, care corelează datele acestora cu cele legate de infracţiunile cu violenţă şi cazurile legate de traficul de persoane.
Poliţiştii locali fac din nou apel la cetăţeni să nu le mai dea bani cerşetorilor pentru că astfel nu fac decât să întreţină acest fenomen.
„Poliţia Locală face din nou apel către cetăţenii oraşului atrăgând atenţia că nu îi ajutăm oferindu-le bani deoarece banii obţinuţi din cerşit sunt folosiţi pentru a-şi cumpăra aurolac, ţigări sau alcool, ori le sunt luaţi de cei care îi pun la cerşit”, a explicat purtătoarea de cuvânt a Poliţiei Locale Timişoara, Daniela Seracin.
Primarul Nicolae Robu a anunţat, la finele săptămânii trecute, că a solicitat Poliţiei Locale să organizeze acţiuni pentru combaterea cerşetoriei până când persoanele care practică această ”meserie” vor… obosi.
„Am cerut Poliţiei Locale să acţioneze cu insistenţă împotriva cerşetorilor şi să îi facă până la urmă să obosească, să înţeleagă că Timişoara nu este un loc bun de cerşit, să caute altele unde sunt mai lăsaţi în pace. (…) Ei se reîntorc pe străzi, dar la un moment dat cineva oboseşte într-o astfel de confruntare, poliţie – cerşetori, şi poliţiştilor le-am spus că ei n-au voie să obosească niciodată, că trebuie să se ocupe de cerşetori până când aceştia vor obosi şi vor pleca vâzând că nu-i un loc bun, că nu le iese nimic, pentru că până la urmă ei trag linia în fiecare zi, ei şi câteodată mulţi care sunt în spatele lor şi care ştim bine că îi folosesc pentru a le aduce venituri”, a afirmat primaru.
Planul primarului: sa adunam cersetorii de pe strazi pana obosesc
Citiți principiile noastre de moderare aici!