Datele făcute publice la începutul acestei săptămâni de banca centrală arată că valoarea totală a restanţelor existente în sold la finalul lunii aprilie la băncile timişene era de 445 milioane de lei.
Pentru comparaţie, în aprilie 2010 sumele neplătite la termen, înregistrate la contractele semnate în valută erau de doar 194 de milioane de lei. Deci, într-un singur an datoriile neplătite au urcat de 2,3 ori!
Suma nu poate fi justificată de creşterea creditelor existente în sold, creşterea la acest capitol a fost de la 5,05 miliarde de lei până la 5,3 miliarde de lei. Până în urmă cu un an, la acest tip de contracte, semnate în alte valute decât leul, restanţele erau mult mai mici, majoritatea înţelegerilor, mai ales la capitolul persoane fizice, fiind semnate pentru achiziţionarea de locuinţe.
Iar nimeni nu era dispus să-şi rişte casa pentru neplata la termen a datorilor la bancă. Din păcate, situaţia economică tot mai dificilă şi scăderea veniturilor populaţiei au contribuit decisiv la dublarea datoriilor.
În ceea ce priveşte contractele de credit semnate în lei situaţia este mult mai bună. În ultimele trei luni datoriile au crescut destul de puţin, de la 295 de milioane în februarie, la 310 milioane de lei 310 milioane la finalul lunii aprilie. În urmă cu un an restanţele erau de doar 208 milioane de lei.
Datorii platite in rate
Pentru a nu se ajunge în situaţia acumulării unor datorii tot mai mari la credite, una dintre rezolvări ar putea fi plata unor sume parţiale de către cei care au asemenea contracte de finanţare cu băncile. „Oamenii au înţeles şi de fiecare dată vin şi mai depun o sumă în plus în cont. În acest fel, când rata ajunge la scadenţă, suma de plată este mai mică. Problema este la cei care au deja restanţe. Clienţii încearcă să plătească, nimeni nu vrea să rămână cu datorii. Şi aceştia profită de posibilitatea de a plăti sume mai mici, dar problema apare atunci când valoarea ratei nu este acoperită în totalitate, iar sumele, chiar dacă mici, se adună de la lună la lună”, ne-a declarat o funcţionară de la o bancă timişoreană.
Citiți principiile noastre de moderare aici!