Primul șantier arheologic din centrul Timișoarei, în zona care va deveni pietonală, s-a deschis în Piața Sf. Gheorghe, în 3 decembrie 2013. Cercetarea s-a derulat în centrul pieței și pe latura de nord a acesteia. Cu o întrerupere în perioada sărbătorilor de iarnă, șantierul aici s-a încheiat în 13 februarie 2014. Cele mai importante descoperiri sunt zidurile Moscheii Sultanului Învingător (numită în documente și Geamia ilustră și mare/djami șerif-i kebir) și minaretul acesteia, edificiu construit după 1552, în pașalâcul Timișoarei, necropola otomană în care s-au cercetat peste 160 de morminte, cele mai veche case construite în Cetatea Timișoarei, locuințe medievale de lemn, două apeducte dintre care unul a funcționat înaintea cuceririi otomane, fiind așadar cel mai vechi apeduct descoperit al Cetății, zidurile bisericii iezuite. În perioada 10-31 martie, s-a desfășurat cercetarea pe latura de sud a Pieței Sf. Gheorghe. În fapt, arheologii au descoperit aici trei orașe sub orașul de astăzi.
Vineri, 20 iunie, se împlinesc exact 12 săptămâni de când echipa de arheologi coordonată de prof.dr. Florin Drașovean și-a strâns uneltele și a plecat, cu saci întregi de ”cioburi” seculare, de pe șantierul din Piața Sf. Gheorghe. Comisia Național de Arheologie a avizat raportul pentru avizul de descărcare arheologică. Douăsprezece săptămâni – exact cât a durat și cercetarea arheologilor – în care în Piața Sf. Gheorghe nu s-a mai întâmplat nimic. Doar că printre vestigiile seculare au ”răsărit” gunoaie – pet-uri de plastic, pungi, hârtii, sticle și un semn al R.A.T.T.- și o floarea soarelui, care a apucat să înflorească. Gardurile de delimitare a șantierului miros a urină, iar Piața Sf. Gheorghe tinde să se transforme într-un deponeu spontan de gunoaie.
Între timp, zidurile Geamiei ilustre, acoperite doar cu o folie de nailon, fără nicio măsură de conservare, se deteriorează iremediabil, zi după zi, deja bucăți din ele fiind prăbușite. Îngrijorat de soarta vestigiilor care, conform proiectului, urmau să fie conservate in situ, prof.dr. Florin Drașovean a adresat, încă din luna martie, memorii de avertizare Direcției pentru Cultură Timiș, Ministerului Culturii și Primăriei Timișoara. „Până astăzi nu am primit niciun răspuns la aceste memorii. Din păcate, zidul Geamiei suferă un proces devastator de uscare rapidă și este iremediabil afectat, mă tem că în scurt timp va putea fi luat cu fărașul din sit”, declară profesorul Drașovean.
Citiți principiile noastre de moderare aici!