- Iunie 2016: Primăria Timișoara se laudă cu studiul de fezabilitate pentru 12 fântâni publice noi.
- Noiembrie 2018: Primăria Timișoara înaintează consiliului local studiul de fezabilitate pentru 12 fântâni publice noi. SF este adoptat și se trece la elaborarea proiectului tehnic.
- August 2020: Primăria Timișoara reușește să lanseze licitația pentru execuție. Investiția: aproape 200.000 de euro.
Se discută de mulți ani despre fântâni publice noi în cartierele Timișoarei. Reprezentanții primăriei au stabilit încă din vara anului 2016, adică de acum patru ani, chiar și locurile unde ar urma să fie săpat pentru noile foraje. Atunci s-a făcut studiul de fezabilitate. S-au făcut și estimări de preț, astfel că cele 12 noi fântâni publice urmau să coste 130.000 de euro.
Vreme de doi ani, studiul a zăcut printr-un sertar din primărie, iar în noiembrie 2018 a fost scos la lumină. Consilierii locali l-au adoptat acum aproape doi ani și au fost de acord să se treacă la următorul pas: elaborarea proiectului tehnic și a documentației pentru execuție. După doi ani și ceva, investiția crescuse la aproape 240.000 de euro, iar specialiștii din primărie încă mai analizau locurile unde să sape pentru noile fântâni. În cele din urmă au rămas aceleași.
„Nu câștig prin fântâni alegerile”
În 2018 au fost discuții serioase în consiliul local pe acest subiect. Actualul primar vorbea atunci despre capitalul electoral pe care aceste fântâni i l-au adus fostului primar Gheorghe Ciuhandu. El spunea însă că nu are emoții, pentru că va lua destule voturi la următoarele alegeri.
„Nu câștig prin fântâni alegerile, alegerile sunt oricum câștigate dinainte, știți foarte bine”, le spunea acesta consilierilor locali.
Iată însă cum, cu câteva zile înainte de campania electorală pentru alegerile locale, primăria reușește să lanseze licitația pentru cele 12 fântâni care au documentație de mai bine de patru ani.
De amintit și că actualul primar a modificat, în vara lui 2014, toate plăcuțele de pe fântânile publice făcute de Ciuhandu. A înlocuit numele fostului edil cu numele lui, astfel că pe unele a ajuns să scrie că au fost realizate înainte de 2000 sub primarul ales din 2012.
Unde vor fi noile fântâni
Municipalitatea a lansat, în 20 august 2020, licitația pentru „Execuție fântâni publice forate în Municipiul Timișoara”. Practic, vor fi amenajate 12 noi fântâni publice în diverse locuri din oraș, aceleași despre care se vorbea încă de acum patru ani: în Piața Sf. Nicolae, pe str. Eminescu, pe str. Divizia 9 Cavalerie, pe str. Martir Constantin Zăbulică, pe strada Enric Baader, pe str. Uranus, în dreptul Căminului 2 din Complexul Studențesc, în dreptul Căminului 10 din Complexul Studențesc, pe str. Eternității, pe Calea Aradului nr. 18, pe str. Matei Millo și pe Aleea Gorniștilor, conform documentației.
Firmele interesate pot depune oferte până în 29 septembrie, iar valoarea contractului nu poate depăși 931.489 de lei cu tot cu TVA, echivalentul a 192.000 de euro.
În Timișoara mai există alte 96 fântâni publice forate, realizate în perioada 1996-2010. Cele noi trebuie să fie gata în șase luni de la semnarea ordinului de începere a lucrărilor.
Cele 12 fântâni publice noi sunt doar puțin mai scumpe decât fântâna ornamentală pe care actualul primar o vrea amenajată în Piața Bălcescu. Vă reamintim, când România se afla în stare de urgență din cauza pandemiei de coronavirus, primarul Timișoarei a semnat contractele pentru execuția a trei din cele cinci fântâni ornamentale dorite în intersecții. Cele din Lipovei, Piața Bălcescu și Iuliu Maniu costă aproape 300.000 de euro. Detalii, AICI!
Articole pe aceeași temă:
Trimite articolul
XDe-a joaca cu…tot, nu doar cu fântânile publice. Tipic. Dacă măcar s-ar face lucrurile cu cap şi da capo al fine cu şantierele din oraş…dar noh. Om vedea cum o fi şi cu asta.
Mai bine le-ar moderniza pe astea care exista pentru ca apa are un gust indoielnic de vreo 2 ani…eu nu mai consum din acest motiv…din ce am inteles ar trebui niste filtre plus mentenanta regulata
-
Ce ești nebun? Păi știi câți bani înseamnă filtrele alea? Iar alea trebuie mereu schimbate. Iar nesimtitul din fruntea primăriei nu vrea cheltuieli inutile din care sa nu stoarcă ceva. Așa că… Ieșiți la vot să scăpăm de incompetenții acestei primarii odată pentru totdeauna.
N-ar strica și o verificare microbiologică și bacteriologică serioasă! Nu de alta, dar familia mea s-a infectat toată cu giardia și oxiuri. Medicul de familia a spus că e de la apă contaminată. 1 lună de zile a trebuit să luăm pastile și siropuri să scăpăm.