Toți cei interesați sunt așteptați miercuri, 1 martie, la sediul Primăriei Timișoara, pentru a le spune specialiștilor primăriei dacă sunt sau nu de acord cu scoaterea pietrei cubice de pe străzi și asfaltarea acestora.
Vă reamintim, municipalitatea a fost acționată în instanță de către Asociația Culturală „Salvați Patrimoniul Timișoarei”, care a cerut suspendarea hotărârii, motivând că „zonele istorice pierd masiv din imagine odată cu înlocuirea pavimentului cu covor asfaltic. A decoperta străzile în cauză și a le lipsi de imaginea deja încetățenită a pavajului din piatră cubică reprezintă știrbirea identității istorice a zonei și implicit a orașului”.
Demersului asociației s-au alăturat alți doi timișoreni – Gabriel Tușinean și Victor Popovici, dar și Asociația Peisagiștilor din România, filiala Vest. În septembrie anul trecut, Tribunalul Timiș a admis acțiunea și a dispus suspendarea HCL privind studiul de fezabilitate până la soluționarea definitivă a cauzei. Juriștii primăriei au făcut recurs, iar instanța se va pronunța în 6 martie.
Până una alta, pe site-ul primăriei a apărut un proiect nou de hotărâre pentru studiul de fezabilitate, identic însă cu cel vechi. Se propune reabilitarea a 14 străzi cu piatră cubică, prin asfaltare, valoarea estimată a lucrărilor ridicându-se la 14,5 milioane de lei, adică peste 3 milioane de euro.
Până la pronunțarea instanței, reprezentanții primăriei îi cheamă pe timișoreni la o dezbatere publică, miercuri, 1 martie, între orele 14-17, în sala de consiliu a municipalității. Pe ordinea de zi se află, de fapt, două subiecte: Proiect de hotărâre privind înfiinţarea Autorităţii Urbane la nivelul Municipiului Timişoara și Proiect de hotărâre privind aprobarea Studiului de Fezabilitate „Modernizarea străzilor din piatră cubică din municipiul Timişoara”.
Cei interesați se pot adresa și în scris, Direcției Secretariat General – Biroul Asistare Consiliul Local sau în format electronic, la adresa codruta.orobeti@primariatm.ro. Timișorenii care participă la dezbatere vor avea la dispoziție câte cinci minute pentru a-și susține punctul de vedere.
În studiul de fezabilitate au fost cuprinse străzile Argeş (delimitată de Mitropolit Varlaam şi Cluj), Dr. Ioan Mureşan (tronsonul cuprins între Salcâmilor şi Drubeta), Ludwig van Beethoven (între C.D. Loga şi Mihai Eminescu), Mitropolit Varlaam (între Aurel Cândea şi 1 Decembrie), Putna (delimitată de Ion Vidu şi Mitropolit Varlaam), Remus (delimitată de Braşov şi Romulus), Sfânta Rozalia (între Remus şi Mihai Viteazu), Sorin Titel (delimitată de Victor Babeş şi Protopop Gh. Dragomir), Topliţa (delimitată de Calea Circumvalaţiunii şi str. Făgăraş), Virgil Madgearu (între Mihai Viteazu şi Filaret Barbu), Bela Bartok (între Victor Babeş şi Argeş), Filaret Barbu (delimitată de str. Sfânta Rozalia şi Braşov), Arcidava (în jurul Parcului Arcidava, până la străzile Mureş şi Ulpia Traiana) şi Romulus (între Gh. Doja şi Sfânta Rozalia).
Articole pe aceeași temă:
Asfaltarea strazilor cu piatra cubica, repusa pe tapet. Se asteapta decizia instantei
Asfaltarea strazilor cu piatra cubica, suspendata in instanta. Primaria a pierdut, momentan
Citiți principiile noastre de moderare aici!