Spitalul Judeţean Timişoara nu a putut obţine acreditarea de la Ministerul Sănătăţii pentru cele două săli de operaţii în care se realizează transplantul renal pentru că nu erau renovate. Acum însă, acest lucru se schimbă.
„Acum suntem în faza de efectuare a proiectului pentru reabilitarea sălilor de operaţie de la clinica de Urologie. Nu avem atestare pentru transplant renal de la Ministerul Sănătăţii deoarece sălile de operaţie nu sunt conforme cu standardele europene. Consiliul Judeţean Timiş ne-a sprijinit cu finanţarea pentru reabilitarea acestor săli de operaţii, pentru că sălile trebuie să îndeplinească condiţii extrem de precise”, spune Viorel Bucuraş, şeful Clinicii de Urologie de la Spitalul Judeţean Timişoara.
Bucuraş speră ca anul viitor să se poată realiza transplanturi de rinichi şi la spitalul judeţean. De altfel, la Timişoara s-au realizat operaţii de transplant renal în anii 1980, însă centrul a fost închis.
Centrul de Transplant a fost redeschis în anul 1994 până în 2006. Acest bloc operator costă în jur de 300.000 de euro. Pentru procedurile de sterilizare mai sunt necesari încă aproximativ 300.000 de euro.
În prima fază consiliul judeţean a aprobat fonduri pentru demararea studiului de fezabilitate – 111.000 lei – pentru proiectul amenajarea şi reabilitarea blocului operator transplant renal.
Acest tip de transplant presupune şi crearea unor condiţii pentru pacient – cameră de sterilizare, saloane cu toaletă proprie şi altele.
Citiți principiile noastre de moderare aici!