Sunt foarte mulți factori care afectează calitatea unei cafele, de la brandul de cafea până la procedeul de preparare și de la calitatea ingredientelor până la calitatea apei folosite pentru transformarea pulberii de cafea în lichidul atât de plăcut. Fiecare dintre acești factori poate fi îmbunătățit, însă, cu puțină informare prealabilă. Dar poate cel mai important este calitatea cafelei. Un lucru cu care suntem toți de acord, instinctiv, fără a fi nevoie să ne-o spună experții, este că nimic nu se compară cu o cafea boabe proaspăt măcinată și pregătită pe loc, cât aroma închistată în boabe este încă proaspăt eliberată. Indiferent de progresele făcute de fabricanții și distribuitorii de cafea gata măcinată în a ambala în vid produsele, tot o cafea boabe râșniță la primele ore ale dimineții la tine acasă va fi mai bună.
Ca atare, cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru tine, ca iubitor de cafea, este achiziționarea unei râșnițe de cafea boabe, pentru a putea savura cea mai bună cafea în fiecare zi, chiar la tine în bucătărie, indiferent cum decizi apoi să o prepari: la ibric, la espressor sau la filtrul de cafea.
Din fericire, în comerț sunt o mulțime de râșnițe de cafea boabe, la toate prețurile, pentru toate buzunarele. Înainte să ne decidem însă ce model ni se potrivește, ar trebui să știm că acestea sunt de mai multe feluri:
– râșnițe de cafea boabe cu lame rotative –
Acesta este cel mai răspândit model de pe piață și probabil îți amintești modelul acela vechi de râșniță pe care îl foloseau părinții tăi pe vremuri. Acea râșniță albă avea tot lame rotative. Tipul acesta de râșniță de cafea boabe folosește o lamă montată pe un ax rotativ pentru a sfărâma boabele de cafea. Deși la avantaje putem trece prețul accesibil, unul din marile sale dezavantaje este că la peste 18.000 de rotații pe minut lama se încinge, iar cafeaua măcinată de asemenea, ceea ce duce la alterarea proprietăților cafelei boabe înainte de preparare. Un alt neajuns este că pulberea de cafea nu este măcinată la o granulație uniformă.
Dacă ești interesat de o astfel de râșniță, află că există și modele care funcționează la 1400-1500 de rotații pe minut, astfel că de cel puțin unul din dezavantajele măcinării cafelei boabe ai scăpat.
– râșnițele de cafea boabe cu discuri –
Acestea sunt cele mai căutate tipuri de râșnițe de cafea boabe. Există două feluri de astfel de râșnițe: cu discuri plane și cu discuri conice. În ambele cazuri, discurile fărâmițează boabele de cafea până acestea ajung atât de fine încât le permit să scape din ”strânsoarea” discurilor.
– râșnițe de cafea boabe manuale –
Acestea sunt râșnițele recomandate de specialiștii în prepararea unei cafele perfecte. Dacă nu te deranjează să dai la manivelă câteva minute, ai putea obține cea mai bună pulbere de cafea din boabe. Există și aici modele de la câteva zeci de lei la câteva sute de euro, pentru toate buzunarele.
Indiferent ce variantă ai alege, o râșniță de cafea boabe ar trebui să fie un ”must” în orice casă, mai ales dacă locatarii acesteia se laudă că sunt iubitori de cafea.
(916453)
Citiți principiile noastre de moderare aici!