Preşedintele PNŢCD Timişoara a conturat câteva direcţii pe care ar trebui să le urmeze România dacă se doreşte o schimbare reală. Prima ar fi revenirea la monarhie, unica soluţie pentru reformarea statului român, în opinia sa, după care ar urma lustraţia, decentralizarea administrativă şi regionalizarea.
„În ’90 ni se spunea că ar fi bună monarhia, dar e prea bătrân Regele. Au trecut 20 de ani şi Regele încă trăieşte. Iar cel care a spus asta era doar cu câţiva ani mai în vârstă decât regele. A fost o altă manipulare. A urmat povestea cum că vin moşierii, PNŢCD care s-a vândut pentru privatizare şi altele. PNŢCD s-a bătut pentru intrarea în UE şi NATO. Astăzi cei care atunci nu erau de acord cu asta au europarlamentari, iar PNŢCD nu. (…) E nevoie de reforma clasei politice, dar aceasta nu poate exista fără reforma morală, care nu se poate face decât prin aplicarea Punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara, a Legii Lustraţiei. Apoi avem nevoie de descentralizare administrativă, regionalizare şi depolitizarea totală a instituţiilor statului pentru că acum sunt politizate până la ultimul birou şi se vobeşte cu naturaleţe despre asta, o fac toţi, ciclic…”, a explicat Orza.
În plus, liderul ţărănist crede că România are nevoie de o justiţie independentă, care să asigure separaţia puterilor în stat, şi o societate civilă care să nu fie aservită politic. Agricultura este, în opinia sa, marele atu neexploatat al ţării noastre.
„Credem că principala şansă de revenire a României este un domeniu lăsat de izbelişte, agricultura. Avem cel mai mare potenţial agricol din Europa şi e unicul instrument care poate scoate România din situaţia economică precară în care se află. Transformarea ţării într-o piaţă pentru alţi producători ne menţine într-o zonă de sărăcie relativă. De asemenea, educaţia şi sănătatea populaţiei sunt prioritare. Aceştia trebuie să fie pilonii principali de dezvoltare”, a adăugat Orza.
Ţărăniştii au afirmat că vor participa la şedinţa extraordinară a Consiliului Local Timişoara (CLT) de joi care va avea pe ordinea de zi două puncte: solicitarea Asociaţiei „Victoria” a Luptătorilor în Revoluţie, de adoptare a unei opinii oficiale din partea CLT privind situaţia revendicările persoanelor care protestează public, şi dezbaterea „Platformei pentru România” şi a proiectului „A treia Proclamaţie de la Timişoara”, propuse de Comitetul de Iniţiativă „Timişoara `89”. Se anunţă discuţii aprinse în condițiile în care protestatarii vor avea ocazia să-şi spună ofurile în faţa aleşilor locali.
Citiți principiile noastre de moderare aici!