„Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului nu repartizează fondurile europene pe criterii politice, ci respectând procedurile şi regulamentele aprobate la nivelul Comisiei Europene. Aceste proceduri sunt aceleaşi pentru toţi aplicanţii şi nu poate fi vorba de abordări părtinitoare din partea Autorităţii de Management”, au anunţat reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Regionale.
Pentru proiectele privind reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea Ambulatoriului Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeş” şi a Ambulatoriului Clinicii de chirurgie cranio-maxilo-facială din cadrul Spitalului Municipal Timişoara, aduse în discuţie de Ciuhandu ca fiind întârziate, au fost necesare clarificări din partea solicitantului, în fiecare etapă a procesului de evaluare şi selecţie, spune ministerul. Pentru proiectul vizând reabilitarea Ambulatoriului Spitalului de Boli Infecţioase, în prezent se aşteaptă recalcularea bugetului de către Primăria Timişoara, în aplicarea noii legislaţii privind TVA-ul, precum şi o nouă hotărâre de Consiliu Local pentru aprobarea noii valori a proiectului.
Proiectul privind reabilitarea centrului a fost respins
Conform ministerului, proiectul de reabilitare a ansamblului urban interbelic Corso (a Pieţei Victoria din Timişoara, de la Catedrala Mitropolitană până la Operă şi inclusiv spaţiul din jurul Muzeului Banatului, până la strada Lucian Blaga) nu a trecut de etapa evaluării cererii de finanţare, neprimind punctajul minim necesar. Primarul spunea în urmă cu câteva zile că centrul Timişoarei nu va fi reabilitat cu fonduri europene, pentru că oficialii din Ministerul Dezvoltării au considerat că Piaţa Victoriei nu prezintă importanţă la nivel regional. „Valoarea proiectului este de 45.341.637 lei. A fost depus în 10 august 2009. După nouă luni, în 4 mai 2010, proiectul a fost respins, motivaţiile respingerii lui fiind de-a dreptul hilare – de exemplu faptul că proiectul nu ar prezenta importanţă regională. Ne întrebăm dacă un spaţiu public simbol pentru Revoluţia anticomunistă menţionat în întreaga lume ca punct de referinţă pentru România nu prezintă importanţă regională, care sunt, totuşi, proiectele care prezintă importanţă?”, a declarat Ciuhandu. Edilul a afirmat că primăria a contestat respingerea proiectului, dar deocamdată nu a primit niciun răspuns, deşi termenul legal de răspuns la contestaţie era 6 iunie 2010, termenul fiind prelungit apoi până în 28 iunie 2010. Oficialii din minister susţin că termenul de soluţionare a contestaţiei este… 26 iulie 2010. În cazul în care contestaţia va fi soluţionată pozitiv, atunci proiectul va intra la finanţare.
În ceea ce priveşte cele trei proiecte de reabilitare, modernizare şi echipare a infrastructurii educaţionale la Liceele J. L. Calderon, N. Lenau şi C. D. Loga, menţionate de primarul Gheorghe Ciuhandu, acestea au fost declarate eligibile înca din luna decembrie 2009 şi au intrat pe lista de rezervă, întrucât la acea dată fondurile disponibile acestui domeniu de intervenţie în Regiunea de Dezvoltare Vest erau deja epuizate. Obligaţia de a anunţa solicitantul asupra acestei situaţii revine Agenţiei de Dezvoltare Regională Vest, spun reprezentanţii ministerului. Proiectele vor primi finanţare în măsura în care vor fi disponibilizate alte fonduri pentru acest tip de activitate în Regiunea Vest.
Timisoara ar putea accesa 70,5 milioane euro
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului mai arată că municipiul Timişoara are la dispoziţie 70,5 milioane euro fonduri nerambursabile pentru implementarea de proiecte în cadrul Programului Operaţional Regional – Axa 1, Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere. În acest sens, Primăria Timişoara a elaborat Planul Integrat de Dezvoltare, acesta fiind aprobat în data de 7 mai 2010. Începând cu această dată, municipiul Timişoara avea posibilitatea să depună proiecte individuale propuse spre finanţare în cadrul Axei 1 din POR.
Până în momentul de faţă municipiul Timişoara nu a depus nicio cerere de finanţare în cadrul Axei 1, solicitând decalarea termenelor de depunere, invocând probleme legate de proprietate sau de eligibilitate, mai spun oficialii din minister. Această situaţie poate provoca întârzieri nejustificate care pot conduce la imposibilitatea municipiului Timişoara de a absorbi fondurile ce îi sunt alocate exclusiv în cadrul POR, pe Axa 1.
Primarul declara că se doreşte accesarea de fonduri europene şi se lucrează la numeroase proiecte, dar fondurile par a fi inaccesibile din cauza încetinelii cu care se mişcă lucrurile la nivelul Guvernului. „Primul ministru, în loc să se plângă de faptul că nu se lucrează la nivel local pentru atragerea fondurilor, ar fi mai bine să facă ordine în propria ogradă, deoarece România riscă să piardă finanţări europene nerambursabile de sute de milioane de euro din cauza indolenţei unor angajaţi de la nivel guvernamental”, a afirmat Ciuhandu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!