Legea Mirosurilor a fost adoptată în iunie 2020 și a fost promulgată în luna iulie a aceluiași an. Proiectul a pornit de la consilierul local USR-PLUS Rodica Militaru și ar trebui să combată poluarea olfactivă din orașe.
Potrivit USR, „Legea Mirosurilor acoperă un vid legislativ în privința calității aerului, prin stabilirea unor reglementări clare referitoare la măsurarea și monitorizarea disconfortului olfactiv, precum și la prevenirea, eliminarea sau reducerea acestuia, astfel încât acesta să nu afecteze sănătatea populației și mediul în ansamblul său. Legea stabilește obligații atât pentru operatorii economici a căror activitate generează mirosuri, cât și pentru autoritățile publice”.
Printre altele, actul normativ permite Gărzii de Mediu să ia probe de aer pentru a le trimite la un laborator autorizat pentru stabilirea gradului de disconfort olfactiv. Legea prevede amenzi care pot ajunge până la 30.000 de lei pentru persoane fizice și până la 80.000 de lei pentru persoane juridice. O altă prevedere spune că lângă gropile de gunoi sau lângă ferme de porci nu mai pot fi construite zone rezidențiale.
Deși este aproape un an de la adoptare, Legea Mirosurilor nu poate fi încă aplicată.
„La 1 aprilie a fost o dezbatere publică asupra normelor pentru Legea mirosurilor. Nu suntem foarte încântați de o parte din aceste norme. Sperăm să se țină cont la Ministerul Sănătății mai ales de observațiile trimise de foarte mulți oameni interesați. O parte au fost trimise de institute de cercetare în domeniul calității aerului.
Așa cum este, în momentul de față, Anexa 1 din aceste norme, lucrurile sunt puțin amestecate. Se intervine doar dacă se dovedește o afectare a sănătății omului. Or, afectarea asta se dovedește în ani de zile, cu studii. Deci nu intervii zece ani? Asta ne dorim foarte mult să schimbăm și sperăm să reușim”, explică Rodica Militaru, inițiatoarea proiectului de lege.
Potrivit consilierului local USR-PLUS, legea nu poate fi pusă în aplicare imediat după adoptarea normelor de aplicare. Dacă apar normele, „sunt șase luni timp de conformare, după care acestea se aplică”, a conchis alesul USR-PLUS.
editor: Amalia Kui
Pe aceeași temă:
USR: Legea mirosurilor nu ar trebui să producă panică în rândul gospodinelor
Trimite articolul
XPăi dați-i sarcina lui Raoul Trifan, parlamentarul vostru USR faimos ptr falsul în declarații cu diplomele sale, (demn de AlbaNeagra șarlatanilor). Că tot pierde vremea, după ce în campanie ne-a umplut de promisiuni fără numar, apoi vazind ca nu-l baga nimeni în seamă prin Parlament, o dat-o pe ecologie cu articole de promovare plătite. Exact ca cei de la PSD
Poate sa imi spuna cineva ce proiecte depuse de aceasta formatiune politica USR-PLUS a fost aplicata?Cazul primarului Timisoarei Franz:in eroica campanie electorala ;vom reduce numarul bugetarilor din primaria orasului(hopa sau inmultit ca ciupercile dupa ploaie) vom continua proiectele pentru binele orasului(am anulat proiecte semnate si parafate de vechea conducere cu planuri de fezeabilitate si licitati gastigate de constructori,exemplu pasajul Solventu.podul peste Bega,parcarea de langa politie)Dar bine ca am cumparat mochete,birouri,aruncam o groaza de bani pe renovarea de cinematografe(oare cine mai merge in ziua de astazi la cinema),pe ceasul floral,si alte minunati de ale primarului
Ei nu sunt in stare sa dea amenzi pentru aruncarea gunoiului…
eh… “de ce”… pentru ca in romania nu se aplica legea sau se aplica selectiv.
Face TNL-ul spume cu orice ocazie contra USR-ului. Sictir ma pupincuristilor!
-
Mai prea stimate Robica in afara de a jigni mai stii si alt ceva decat”spume cu orice ocazie contra USR-ului. Sictir ma pupincuristilor!”Spune concret ce a facut USR ul tau nu numai vorbe in vant
Pentru SMITHFIELD (Comtim) ar fi buna legea asta. Pute acolo, in fata la ei, de iti topeste fata. Nu inteleg cum pot lucra acolo saracii oameni. Cred ca intra si in piele putoarea aia. Cei care trec prin zona, cu masina, stiu ca dai pe recirculare din timp, altfel iti vine sa vomiti.
Sunt ceva scurgeri si emanatii cu miros pturos….Pute.
Ca in romanica! Avem legi peste legi, legi care se bat cap in cap, legi mai aberante si restrictive ca in orice stat ue, dar ce sa vezi… NU SE APLICA!
Ba e neclara legea, ba nu are norme, ba e combatuta la iccj, ba la ccr. Dar cel mai clasic exemplu: institutiile efectiv NU VOR sa aplice legea. Timpul trece, leafa le merge si dau din umeri cand faci o reclamatie si te trimit tot pe banii sa mergi in instanta daca te simti prejudiciat.
In cazul de fata sunt 2 situatii:
1. Fie garda de mediu sau alta institutie minte si nu vrea sa isi faca treaba
2. Fie au dreptate si legea nu se poate aplica, ceea ce inseamna ca legea e proasta si cei care au initiat-o si votat-o asa in parlament ar trebui sa zboare din parlament instant.
-
Garda de mediu trebuie să împartă amenzi la firmele care poluează! Dacă le contestă sau nu vor să le plătească să le fie închisă activitatea până la soluționarea cazului!
LEGEA MIROSULUI??? Asta e pericol public de sanatate si poluare! Ce naiba de legea mirosului…
Se pot aplica taxe de mediu pentru cei in cauza! Ca in orice tara civilizitata, Impozitul este diferit pt. cei care au incalzire poluanta