Primăria Timișoara a predat în 30 octombrie 2019 amplasamentul firmei Alex Dia Construct, care a câștigat licitația pentru reabilitarea Operei Române Timișoara. Vorbim despre un contract în valoare de 4,64 milioane de lei cu TVA, care ar putea crește considerabil.
Numai că în ultimele trei luni și ceva nu prea s-a lucrat deloc la Operă, deși schelele au fost puse încă din luna noiembrie a anului trecut. De ce? Ne explică primarul Nicolae Robu.
„Azi am primit avizul, sper că l-a adus Cătălin Iapă, că nu-l aveam comunicat, dar noi știm că în comisie s-a dat la Ministerul Culturii. Evident că acum avem undă verde să lucrăm. În 2020 se va termina lucrarea categoric. Aici este o mobilizare exemplară, dar sunt momente în care nu se poate lucra, din diverse motive, cum a fost și acesta, că nu s-a dispus de aviz. Dacă vine Inspectoratul de Stat în Construcții… a fost aviz până la un punct. Era avizat să se refolosească travertinul existent”, explică primarul Timișoarei.
Ipoteze pentru travertin
Robu spune că firma de construcții a avut un aviz „pe o anumită ipoteză”, care spunea că trebuie păstrat mare parte din travertinul existent pe clădire. Numai că s-a constatat că travertinul existent nu mai poate fi folosit, astfel că trebuie schimbată „ipoteza”.
„A fost aviz dat pe o anumită ipoteză, că trebuie păstrat în proporție de 70% cel puțin, sau nu mai știu, travertinul existent. Pentru asta, el trebuie dat jos, dus în laborator, supus unei expertize și apoi cel care se consideră că are și viabilitate trebuie pus la loc. Celălalt, care nu corespunde, trebuie înlocuit. Ei bine, când s-a trecut la această operație, pe baza avizului vechi, s-a constatat că, de fapt, tot se sfărâmă, în momentul în care îl desprinzi. Cu poze, cu filmulețe luate din diverse zone, s-a mers la Ministerul Culturii și s-a cerut aviz pentru schimbarea integrală. Până nu-ți vine noul aviz, nu poți lucra. Pentru lucruri de genul acesta comiți infracțiuni. Nu vrea nimeni să ajungă la închisoare de bună-credință fiind”, a mai explicat Nicolae Robu.
Se scumpește lucrarea
Primăria Timișoara va trebui să aloce mai mulți bani pentru lucrările de reabilitare a fațadei operei. Nu se știe exact dacă va fi nevoie de o nouă licitație sau se va face un act adițional.
„Trebuie travertin nou, acesta costă, nu-l primim pe gratis. Nu știu să vă spun care este procedura, se respectă legea. S-ar putea să fie nevoie de o nouă licitație. Nu poți să-l alegi pe sprânceană pe cel care ți-l furnizează. Nu știu să vă spun. Nu poate fi refolosit decât o parte din travertinul care se află în interiorul arcadei. Nu se poate desprinde. Chiar dacă unele plăci nu sunt degradate ochiometric vorbind, unele sunt cu fisuri. Sunt și plăci care n-au fisuri, dar în momentul în care s-a încercat să fie desprinse s-au sfărâmat. S-a mers la comisie. De acum se va putea lucra”, a ținut să explice edilul-șef.
Potrivit primarului, firma care a câștigat licitația a dat dovadă de o mobilizare exemplară. Iar noul aviz ar fi venit exact vineri. Ce nu se cunoaște exact este dacă muncitorii Alex Dia Construct se pot apuca de treabă sau trebuie să aștepte organizarea unei noi licitații.
„Aici a fost o mobilizare exemplară și am încredere că și de acum va fi la fel. Noi ne grăbim, credeți că eu nu-mi doresc să fie gata? Abia azi a venit avizul. De acum este undă verde să se dea jos tot și evident să se facă pregătirile pentru montarea noului travertin. Mai e mult până să ajungem să se poată monta”, a conchis Robu.
Epopee cu reabilitarea operei
Epopeea reabilitării fațadei Operei Române a început în urmă cu mai bine de trei ani. În 16 februarie 2016, Nicolae Robu anunța că municipalitatea a finalizat licitația pentru reabilitarea fațadei principale a Palatului Culturii, firma câștigătoare fiind Alex Dia Construct SRL, cu o ofertă de 632.000 de lei, adică puțin peste 140.000 de euro. Șantierul ar fi trebuit să înceapă în câteva săptămâni, dar în centrul Timișoarei nu s-a schimbat nimic. Inițial s-a spus că se face o evaluare, apoi că se stă după avize, apoi s-au făcut modificări în proiect. Au trecut mai bine de trei ani de atunci, iar reprezentanții primăriei au decis să facă o licitație nouă, câștigată tot de Alex Dia Construct. Potrivit contractului, șantierul ar trebui să dureze 12 luni, iar banii vor fi luați din bugetul local.
Firma a fost amendată de Poliția Locală, în noiembrie 2019, după ce schela montată pe fațada clădirii a fost doborâtă de vânt.
Palatul Culturii a fost construit în anii 1872 – 1875 și a fost proiectat de arhitecții Fellner și Helmer. În 1880, clădirea a ars și a fost reconstruită în același stil. În 1920 a ars din nou și, din nou, a fost reconstruită, în perioada 1923 – 1928. Între anii 1934 și 1936, arh. Duiliu Marcu a proiectat și a realizat fațada actuală a clădirii monument istoric.
Articole pe aceeași temă:
Începe șantierul la Opera Română! Se fac săpături pentru consolidare, apoi se pun schele
Trimite articolul
Xde ce? pentru ca suntem experti in a cheltui foarte multi bani, si rezultate zero. asta e cea mai mare problema a primariei noastre, investeste foarte mult, dar foarte prost. si dupa le mai ia si apararea la aceste firme ce ne-au furat.
Se stie deja. Se face o licitatie la pret mic, si ce sa vezi, trebuie crescut pretul faorte mult dupa ce se stabileste castigatorul.
Si evident, DNA-ul doarme…
Abureala!~ Nu se lucreaza la Opera, nu se lucreaza la liceul Miu, nu se lucreaza in parcul Bratianu …. Nu se lucreaza la nicio locatie unde-i santier deschis de primarie (exceptie pe Alexandri langa vechea primarie).
Sunt doar schele puse sau gard imprejmuire sa para macar ca asta face ceva 🙂
-
Pai da, sa vada prostimea ca “asta face totusi ceva”…pune schele, dupa alegeri le va da jos.Sper sa dispara pentru totdeauna!El, nu schelele!
jos marmra, adu-o in starea initiala, jos robu jos coruptia
Incompetenta, incompetenta si incompetenta !
Acesta administratie in frunte cu Robu sunt o organizatie de tip mafiot de jefuire sistematica a Timisorii, cladiri, infrastructuta si buget local.
Mobilizare?!
Nu a existat in acest oras vreo lucrare care sa se termine bine, la timp si in bugetul initial.
Motivul:incompetenta, habarnism, miserupism -tipice administratiei acestui individ ce-si zice primar.
Isi bate joc de oras si locutiroii sai!
Era de asteptat ! Nici o lucrare abordata in ultimi i8, ani,a fost fara probleme…sub diverse motive ! Nu travertinul trebuie inlocuit,ci travestitul…vopsit si gargaragiu !
Vine 2021 si Timisoara va fi “Rupava” (cuvant nou compus din RUina + epAVA) culturala europeana.
Acus se autosesizeaza si dna-ul.. tic, tac, tic tac
pentru ca se fura de aia!
Pai de ce mai faceți frate studii pre-fezabilitate, fezabilitate post-fezabilitate? Ca să vă treziți în mijlocul lucrării că trebuie replanificat totul? Asta este, noi suntem proștii că înghițim minciunile și hoțiile astea. Toți oamenii decenți vor părăsi în curând această țară și veți rămâne fără sânge de supt.
Timisoara – capiata europeana 2021
Oradea ……..
Cluj
Sibiu
Alba Iulia
….
Cuvinte de prisos doar hotie marca Robu
Sincer nu sunt vreun specialist dar nu imi aduc aminte sa vad parti din fatada cazute, nu imi aduc aminte sa fi vazut crapaturi, sparturi la opera. Chiar trebuia refacuta?? Adica din fatada primariei tot au cazut bucati, acolo inteleg. Dar mai sunt sute de alte cladiri in centru din care cad bucati, mii in oras din care foarte multe gradinite, scoli, spitale.
indrum vizitatorii capitalei europene sa intre in capitala pe CALEA URSENI si sa se bucure de fatada operei
Problema este alta nu travertinul. Eu cred ca centrul istoric al Timisoarei s-a cam invechit si ar trebui schimbat. Totusi au trecut vreo 100 de ani de cand sunt cladiriile alea pe acolo. Catedrala dupa 70 de ani ti-a schimbat treptele. Mi se pare si normal. Eu sunt pro. Cred ca cea mai puna solutie ar fi aceasta sa daramam tot ce s-a construit si sa facem blocuri de locuinta in centru. Ce atata cladiri istorice in Timisoara, oricum ne incurca si este cheltuiala mare cu ele. La altii fatadele tin 100 de ani la noi dupa 30 de ani trebuie inlocuit orice, mai ales daca costa bani multi. Deabia astept sa vad cand vor fi restaurata celebrele catarge cat vor costa daca ele initial au cost cateva zeci de mii de euro. De… Robu se pregateste de campanie electorala, sunt curios firmele astea de restaurare sunt din Timis sau din Bucuresti a inceput sa isi plateasca comisionul pentru alegeri?
Daca il mai tinem si pe Robu cum l-am tinut pe Ciuhandu, praful se alege de Timisoara.