Este binecunoscut faptul ca aerul uscat din incapere poate sa duca la infectii respiratorii atat in cazul copiilor cat si al adultilor. Copiii mici de pana in 3 ani nu au imunitatea pe deplin consolidata si sunt mai predispusi imbolnavirilor cailor respiratorii. Mucoasa nazala are de suferit de pe urma aerului uscat din camera, in special atunci cand folosim surse de incalzire. O mucoasa uscata creaza un mediu favorabil dezvoltarii microbilor si apar astfel episoade recurente in caz de afectiuni respiratorii, alergii sau astm.Un aer mai umed este un aer mai usor de respirat.
Umiditatea optima in incaperea copiilor trebuie sa fie cuprinsa intre 50-60% , iar in majoritatea cazurilor ea se situeaza sub 40% pe perioada iernii. Umidificatoarele de camera mentin o valoare optima a umiditatii in incapere, prin folosirea unui sistem de vapori foarte fini care nu produce mucegai sau condens in camera.
Umidificatoare sunt de doua feluri: cu abur cald sau cu abur rece. Umidificatorul cu abur rece transforma imediat aerul uscat din camera intr-un aer proaspat si usor de respirat, in timp ce umidificatorul cu abur cald ajuta in plus si la eliminarea bacteriilor din aer, deoarece apa fierbe inainte de vaporizare. Exista unele aparate care prezinta ambele functii.
Un umidificator creste calitatea vietii si a somnului, nu va scapa definitiv de imbolnaviri, dar cu siguranta rareste aparitia acestora si va ajuta sa treceti mai repede si usor peste ele, deoarece creste comfortul organismului.
Umidificatoarele sunt foarte utile atat pentru locuinta, cat si pentru spatii in care isi desfasoara activitatea mai multe persoane, precum birouri sau mai ales gradinite. In sezonul rece petrecem 90% din timp in spatii inchise. Din cauza temperaturilor reci de afara, nu putem aerisi incaperile corespunzator, deoarece riscam sa pierdem multa caldura. Astfel, in decurs de cateva ore aerul devine uscat si viciat cu bacterii, praf, acarieni si mult dioxid de carbon, mai ales in incaperile aglomerate.
Cum alegeti un umidificator potrivit pentru camera copilului ? Cateva sfaturi utile:
- Tineti cont de suprafata totala acoperita, evitati sa cumparati un umidificator care are o capacitate prea mare deoarece exista riscul sa creasca prea mult umiditatea, fapt ce poate duce la aparitia condensului sau a mucegaiului. Un prim pas pentru determinarea umiditatii initiale a camerei este achizitionarea unui higrometru si in functie de valoarea indicata se alege aparatul pentru asigurarea necesarului suplimentar de umiditate.
- Cu abur cald sau cu abur rece: umidificatoarele cu aer cald au avantajul ca dezinfecteaza aburul pe care il emit, dar cresc temperatura ambientala cu 1-2 grade, fapt ce poate fi un dejavantaj in sezonul cald. Puteti opta pentru un aparat care are atat abur cald cat si abur rece pentru a se adapta corespunzator pe tot parcursul anului.
- Directia de pulverizare a aburului: aparatul trebuie amplasat cu grija intr-o zona in care aburul se poate degaja in siguranta, in afara razei de actiune a copilului, fara a reprezenta un pericol. Evitati de asemenea sa plasati aparatul aproape de o sursa de caldura, deoarece ii poate scadea performantele.
- Nivelul de zgomot: cele mai indicate sunt umidificatoarele ultrasonice.
- Capacitatea rezervorului: se raporteaza la timpul dorit de functionare, este de preferat un umidificator al carui rezervor se alimenteaza la 7-10 ore, putand in acest fel sa functioneze pe tot parcursul noptii.
- Oprirea aparatului in lipsa apei: aceasta functie opreste automat aparatul atunci cand s-a terminat apa din rezervor si ne asigura ca aparatul nu functioneaza in gol, fapt ce poate duce la defectarea aparatului sau mai rau la aparitia unor accidente nedorite.
- Utilizarea uleiurilor aromatice: Uleiurile aromatice pot fi de folos pentru linistirea copiilor, pentru usurarea respiratiei in caz de raceala sau pentru dezinfectarea si aromatizarea aerului din incapere. Unele aparate facute din materiale care se deterioreaza in cazul folosirii uleiurilor aromatice, deci verificati in descrierea aparatului acest aspect.
In functie de bugetul disponibil, va recomandam 2 modele de umidificatoare potrivite pentru camera copiilor:
- Umidificator si purificator ultrasonic BONECO U200 – Aparatul foloseste vibratiile ultrasonice pentru a transforma apa intr-o ceata ultrafina ce asigura umidificarea si purificarea optima a încaperilor. Umidifica aerul in incaperi pana la 50 mp , folosind tehnologie de umidificare rece. Are compartiment de odorizare pentru uleiuri esentiale sau odorizante pentru neutralizarea mirosurilor. Are un consum redus de energie 20 W, iar timpul de functionare la capacitate maxima este de peste 10 ore. Functionarea silentioasă il face ideal pentru birouri, gradinite sau dormitoare. Vedeti mai multe detalii tehnice si pret aici.
- Steamer S450 – vaporizator pentru umidificarea aerului, asigura un aer pur si binefacator precum cel din Alpii elvetieni. Sistemul de umidificare prin abur încalzeste apa pana la punctul de fierbere, iar aburul generat contribuie la umidificarea rapida a aerului interior. Prin fierberea apei, acest sistem ajuta la eliminarea bacteriilor si este garantata umidificarea. In plus, energia este eliberata de aburul cald, care creste usor temperatura camerei, duce la un mediu mai confortabil, mai placut. Aburul cald este child friendly, nu prezinta riscul de accidente. Aparatul este dotat cu container pentru utilizarea uleiurilor esentiale, dar si higrometru care regleaza automat cantitatea de aburi evacuata. Are functii de curatare si de oprire automata. Este potrivit pentru camere de până la 60 mp, si obtine performanta ridicata datorita modurilor inteligente de functionare. Vedeti mai multe detalii tehnice si pret aici.
foto: Pronat
(641230)
Citiți principiile noastre de moderare aici!