În opinia liderului PSD Timiş, Titu Bojin, regionalizarea trebuie făcută, mai ales în contextul în care judeţul Timiş nu a prea fost iubit la Bucureşti în ultimii 23 de ani. Acesta însă îşi doreşte ca viitoarea regiune cu capitala la Timişoara să nu fie făcută doar pe hârtie.
„Regionalizarea ne-ar avantaja. Regiunile trebuie făcute, suntem împinşi spre această regionalitare şi din perspectiva obţinerii de fonduri europene în următorii ani. (…) Eu cred că domnul premier va avea tăria ca această regionalizare să se întâmple până la sfârşitul anului. (…) Nu am fost în ultimii 23 de ani prea iubiţi la Bucureşti. Suntem de anul trecut în topul în care merităm. Şi cred că regionalizarea poate să ne dea speranţa într-o colaborare mult mai serioasă economic. Eu cred că regionalizarea e un subiect care trebuie să rămână de actualitate, trebuie să se realizeze. Dar dacă se face să fie şi prerogativele şi drepturile foarte clare pentru ceea ce înseamnă regiunea. Să nu fie făcută doar din dorinţa de a se face regiuni”, a declarat Bojin.
La rândul lui, preşedintele PNL Timiş, Nicolae Robu, crede că regionalizarea trebuie să însemne, în primul rând, transferul de competenţe de la nivel central la nivel regional şi nu doar un transfer de putere de la autorităţile locale şi judeţene către cele regionale.
„Cred că în primul rând ar trebui să ne întrebăm ce avem bun în actuala organizare administrativ-teritorială, ce nu corespunde nevoilor cetăţenilor şi ţării noastre în actuala organizare administrativ-teritorială, ce ne-ar aduce bun o nouă organizare bazată pe regiuni, ce ne-ar aduce mai puţin bun o astfel de organizare, pentru că nu există pe lumea asta lucruri care să prezinte numai avantaje. Nu dau răspuns la aceste întrebări, dar ele sunt întrebări care obligatoriu trebuie urmate de răspunsuri. Ideea de a avea în fruntea regiunilor preşedinţi aleşi prin vot universal este, în opinia mea, total nepotrivită. Noi nu vrem să facem enclavizare în România (…) Cred că regionalizarea ar deveni negativă dacă ar aduce după sine doar un transfer de putere de la autorităţile publice locale şi judeţene către regiuni şi nu un transfer de competenţe de la nivel central, către nivel regional”, a explicat Nicolae Robu.
Liderul liberal se teme că, dacă nu este gândită bine, regionalizarea ar putea să aducă o nouă centralizare, însă în loc ca aceasta să fie la Bucureşti, ea va fi în capitala regiunii.
„În cazul în care regionalizarea nu ar fi bine gândită am putea constata că în loc să avem o descentralizare avem, de fapt, o centralizare, dar cu centrul la regiune şi nu în capitala ţării. Cu aceste lucruri nu-i de joacă şi cred că trebuie să le abordăm cu responsabilitate maximă”, a concluzionat Robu.
Prietenii de pe Facebook ai lui Nicolae Robu vor regionalizare. Nu toti, vreo 30, din peste 6000
Regionalizarea Romaniei – intre da si nu, la Timisoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!