A fost odata ca niciodata…o femeie foarte rea, pe nume Dochia. În prima zi a lunii martie, ea îşi trimite nora, aleasa lui Dragobete, să-i caute şi să-i culeagă fragi. Ascultătoare, nora pleacă să îndeplinească dorinţa soacrei. În drumul său, un bătrân îi oferă tinerei o mână de fragi. Baba Dochia, vede fructele şi consideră că s-a încălzit vremea suficient pentru a pleca cu oile pe munte. Cele 9 cojoace pe care le îmbracă unul peste altul la plecare, le înlătură pe rând, câte unul în fiecare zi, obligată fiind de drumul anevoios. În cea de-a 10-a zi, vremea, încă deloc călduroasă, o face să îngheţe împreună cu oile sale. Astăzi acestei poveşti îi stă mărturie un monument al naturii din Munţii Bucegi, numit Babele.
Cum se calculează „baba”
Totuşi tradiţia cere ca fiecare să-şi aleagă o „babă” pentru a vedea cum va fi anul 2012. Cele două metode de calcul sunt foarte simple: fie se alege în mod aleator o zi din intervalul 1 – 9 martie, fie după un calcul matematic foarte simplu, în funcţie de ziua de naştere. Astfel, dacă sunteţi născut între 1 şi 9 ale oricarei luni, baba reprezintă data naşterii, dacă ziua de naştere este alcătuită din 2 cifre, acestea se însumează până când rezultatul se înscrie în intervalul 1-9. De exemplu, dacă ziua unei persoane este pe 29, baba persoanei va cadea pe 2+9=11 şi ulterior, 1+1=2, respectiv 2 martie.
Cum se interpretează „baba”
Se spune că aşa cum va fi vremea în ziua „babei” ficăruia, aşa este şi firea omului, însă dacă plouă sau ninge în aceea zi, e semn de bogătie. Alte versiuni susţin că noul an va fi similar cu baba aleasă de fiecare. O “babă” senină, călduroasă şi luminoasă va aduce celui ce a ales-o un an bun plin de împlinri. Dimpotrivă, o babă mohorâtă, urâtă şi ploioasă va aduce un an rău şi o inimă îngheţată.
Citiți principiile noastre de moderare aici!