Unul dintre obiectivele pe termen scurt din programul de guvernare de la Ministerul Culturii este „implicarea autorităților centrale în pregătirea și derularea programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”. Practic, ministerul vrea să aloce o finanțare în cuantum de 30 de milioane de lei pentru proiecte culturale prin Administrația Fondului Cultural și 138,78 milioane de lei prin transferuri către unitățile administrativ-teritoriale pentru obiectivele de investiții în infrastructura culturală.
Conform proiectului de buget pentru anul 2022, care nu a ajuns încă în parlament, Ministerul Culturii pune la dispoziția Timișoarei credite de angajament: 144,13 milioane de lei în credite de angajament și 157,25 milioane de lei în credite bugetare. Banii ajung, conform proiectului, direct la Asociația Timișoara – Capitală Europeană a Culturii.
Numai că reprezentanții Primăriei Timișoara au anunțat încă din această vară că proiectul de capitală europeană va trece de la asociație la Centrul de Proiecte Timișoara, unde a fost formată și o echipă curatorială.
„Nu mi-am început mandatul cu ideea fixă că asociația nu-și mai are rostul. De aceea am și investit timp pentru a încerca să repunem asociația pe un făgaș mai bun, din păcate aceste încercări au eșuat. (…) Vorbim acum de o tranziție care de acum încolo o să fie foarte clară. (…) Am ajuns la concluzia că asociația nu mai poate fi garantul succesului”, explica primarul Dominic Fritz.
Nu este clar dacă Primăria Timișoara a anunțat despre această schimbare și Ministerul Culturii, autoritatea națională care a organizat competiția în urma căreia Timișoara a câștigat acest titlu.
Până se vor lămuri lucrurile, reprezentanții Ministerului Culturii anunță că va fi actualizată, în ianuarie 2022, OUG 42/2019, legea specială pentru programul de importanță strategică TM2023.
„Consecința directă a amânării titlului CEaC pentru orașul Timișoara este modificarea legislației financiare actuale de susținere din partea bugetului de stat a acțiunii CEaC la nivel național, programată prin legea de abilitare în luna ianuarie 2022”, scrie în proiectul de buget.
Vă reamintim, prin ordonanța 42 ar urma să fie finanțate următoarele obiective: refuncţionalizare clădire din funcţiunea de spital de dermatologie în clădire cu funcţiunea de spaţiu multicultural – 11,5 milioane de lei; reabilitare termică și reamenajare parțială nivel parter corpuri A1, A2 și B ale Palatului Culturii – 5,8 milioane de lei; reabilitare Cinema Victoria – 4,6 milioane de lei; reabilitarea clădirii din Piața Libertății 3; sediul Bibliotecii Județene Timiș – 8,7 milioane de lei; reabilitare Cinema Dacia – 6,3 milioane de lei și reabilitare și refuncționalizare imobil Filarmonica Banatul – 77,5 milioane de lei.
Lucrările au început doar la Centrul Multicultural Mărășești și la cinematografele Victoria și Dacia.
editor Dan Oancia
Trimite articolul
XNreaparat si un pentru spectacol LGBT trebuie dati bani.
dati-i banii lui Fritz, ca ii distribuie el la oengeurile care trebuie.
vorba lui Dan Barna, “ia uitati ce belsug se intrevede”
Mai terminati cu prosteala asta! Nu o sa iasa nimic de aici. Maxim niste abureli lamentabile pe post de acte de cultura…
Faceti un sondaj de opinie…cine mai doreste aceasta gogomanie in orasul nostru? Vor creste preturile, va scadea calitatea serviciilor…mizerie si aglomeratie
Bani aruncati aiurea pentru orgoliile unor pseudo artisti si capatuirea unor ONG-uri parazite
Oricum o sa iasa de tot rahatul..