Peste 1000 de pagini are dosarul ce-l viza pe Petre Stoica la securitate, a declarat, vineri, în sala Orizont, Matei Stoica, nepotul admirabilului şi atât de regretatului poet. „Tatăl meu a studiat chiar ieri dosarul obţinut de la CNSAS, despre bunicul meu. Sunt 1000 de pagini pe cârca unui care nu a făcut decât să-şi iubească ţara asta nenorocită şi îi spun aşa pentru că nu ştie să-şi aprecieze oamenii şi valorile. Sunt multe pagini scrise de prieteni buni şi apropiaţi, iar unii dintre ei chiar foarte cunoscuţi”, a mai spus acesta.
Şi, dacă despre poetul şi opera sa au vorbit Cornel Ungureanu, Marcel Tolcea şi alte importante voci ale comunităţii scriitoriceşti, iar despre golul dureros şi paralizant pe care Petre Stoica l-a lăsat în urma sa a spus emoţionante cuvinte primarul Jimboliei, Kaba Gabor, cel care i-a fost, în ultimii ani, susţinător, prieten, partener în proiecte culturale şi ….şofer în călătorii literare, Matei Stoica a subliniat că bunicul său a fost „nu doar un mare poet, ci şi un mare polist”.
„Sunt aici în mai mare măsură pentru Petre Stoica, decât pentru mine însumi. (….) În 1966 am scris prima mea cronică despre Petre Stoica, în revista Orizont, într-o epocă nichitiană şi postbarbiană, în care el era un poet important, dar care făcea notă discordantă. El era un om îndrăgostit, literalmente, de Timişoara şi scria o poezie a simplităţii absolute”, a afirmat laureatul Şerban Foarţă, seducându-şi auditoriul cu poetice, boeme şi rebele amintiri din care n-au lipsit Nichita Stănescu şi Petre Ţuţea.
În fiecare lună a anului 2011 vom lansa o carte de sau despre Petre Stoica, iar în 14-15 octombrie vom organiza la Timişoara şi Jimbolia un simpozion „Petre Stoica şi literatura central- europeană”, a anunţat Cornel Ungureanu, preşedintele filialei Timişoara a Uniunii Scriitorilor din România.
S.P.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!