Livia Mateiaș a fost prezentă în cadrul expoziției cu lucrarea sa, “Manifest pentru Pace Nr.10”, creată în anul 2015, în memoria revoluționarilor care au căzut în România, în anul 1989. Aceasta face parte dintr-un proiect amplu, început în anul 2013. Ideea principală a proiectului o reprezintă transformarea armelor în artă. Astfel, publicul primește sfere care conțin pasaje din Manifestul pentru Pace.
„Manifest pentru Pace este un proiect pe care l-am început cu mulți ani în urmă, într-o rezidență de creație în Franța. Tema primită era –Blestemat fie, războiul!-. Plecând de la această temă, am căutat o soluție în care să nu aduc negativul în față, chiar dacă războiul are o semnificație negativă, ci să văd partea care ar putea să ne aducă puțină liniște. Astfel, am creat proiectul care se desfășoară și în prezent. Practic, sfera ar fi un simbol. Un simbol al unor așa-zise bombe culturale, prin care să încercăm să transformăm armele în arte. Am împachetat un manifest într-o sferă, și l-am aruncat în Marea Nordului, între Franța și Anglia. Unul din manifeste l-am lăsat în turnul Eiffel, în Paris. Am făcut asta cu gândul că e important să ne focusăm atenția spre pace și să încercăm să avem pace atât cu noi, cât și cu ceilalți”, a afirmat Livia Mateiaș.
Expoziția a fost organizată de către grupul Avantpost, în cadrul proiectului reMIND MAPPING ‘89. Proiectul este produs de comunitatea GIStm și Departamentul de Geografie al Universității de Vest din Timișoara, în parteneriat cu Asociația Timișoara 2021 Capitală Europeană a Culturii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!