Cosmin Dumitrașcu, arhitect de peste 15 ani și cu o mulțime de proiecte în portofoliu realizate în Timișoara și împrejurimi, ne oferă sfaturi esențiale de la primii pași în proiect de elaborare a unei locuințe și până la construcția propriu-zisă care va deveni „acasă”.
Cum ne alegem arhitectul?
Cu arhitectul pe care-l vei alege va trebui să poți să porți discuții lungi, pe orice temă, din orice domeniu, nu doar strict tehnic, el trebuie să devină prietenul tău. În primul rând, întreabă-ți prietenii care au trecut prin procesul construirii unei case. Discută cu ei și vezi ce fel de relație au avut ei cu arhitectul. Dacă nu ai pe nimeni care să-ți recomande un arhitect, Google-it! Dar atenție! În mediul online sunt multe site-uri cu portofolii care au proiecte imaginate doar. Adică sunt proiecte care te atrag, dar ele nu pot fi puse în aplicare, din mai multe motive: imposibilitatea realizării unei structuri de rezistență fezabile pentru zona în care locuiți, finisaje imaginate sau extrem de scumpe, sau spații care nu sunt dimensionate corect.
Proiectul casei la care visați nu se poate realiza doar prin schimburi de mesaje între dvs. și arhitect, interacțiunea directă face-to-face este foarte importantă și nu poate lipsi. Așadar, atunci când alegeți un arhitect, mergeți la el în birou și discutați. Discutați orice, de la detalii tehnice până la familie și chiar politică…o gama largă de discuții vă va arată dacă sunteți compatibili. Prima dată când pășiți în biroul unui arhitect sunteți două persoane străine, iar pentru construirea intimității dvs. în casă nouă trebuie că arhitectul să vă cunoască pe dvs., obiceiurile dvs., familia și stilul de viață. Știu că poate sună ciudat, dar gândiți-vă că veți investi poate toate resursele dvs. financiare, poate vă și îndatorați pe câțiva zeci de ani și ar fi păcat ca după ce ați terminat investiția să aveți regrete că nu ați discutat suficient cu cel care v-a proiectat casă. Deci, fiți deschiși față de arhitect, spuneți-i totul fără rețineri, fără teamă și în cel mai sincer mod posibil. De cealaltă parte, arhitectul trebuie să aibă capacitatea de a empatiza cu dvs. Să vă pună suficiente întrebări astfel încât să poată să înțeleagă cam ce v-ați dori să realizați. Poate uneori întrebările vă par ciudate, dar vă asigur că ele au un scop precis.
Ce trebuie să prezentăm la o primă întâlnire cu un arhitect?
Desigur, înainte de a demara efectiv procesul de construire a unei case, v-ați documentat, ați strâns o grămadă de idei din mediul online, de la prieteni și familie. NU încercați să faceți dvs. o schiță a casei. De multe ori, de-a lungul carierei, am avut clienți care s-au chinuit să schițeze (chiar pe hârtie milimetrică sau cu ajutorul diverselor programe) casa pe care și-o doresc. Pe lângă faptul că de cele mai multe ori schițau parterul, iar la etaj se împotmoleau, spațiile erau ori subdimensionate ori supradimensionate, sau gabaritul casei nu încăpea pe teren (datorită regulilor de urbanism pe care le avem)… sau amplasarea construcției sau a spațiilor nu răspundeau anumitor norme în vigoare. NU veniți cu un proiect gata făcut de pe site-uri cu specific. Cu siguranță nu se vor potrivi pe terenul dvs. sau pe orientarea cardinală sau pe stilul dvs. de viață.
Orice încercare de a adapta un astfel de proiect sau schița va duce la compromisuri fie de spații, fie de costuri. La prima vizită pe care i-o faceți unui arhitect, e bine să știți de ce spații aveți dvs. nevoie, apoi de-a lungul discuțiilor veți dimensiona acele spații, veți adăuga sau veți elimina din ele, dar toate astea împreună cu arhitectul. Sigur, dacă sunt elemente arhitecturale preferate de dvs. puteți să le arătați arhitectului, iar acesta vă va spune dacă se pot implementa sau nu prin argumente pertinente. E de preferat ca atunci când mergeți prima dată într-un birou de arhitectură să aveți și un plan al terenului, un extras de carte funciară și ideal și un certificat de urbanism.
De ce se ocupă exact arhitectul în întregul proces de realizare a unei locuințe?
De cele mai multe ori, arhitectul este și “șeful de proiect”. Asta înseamnă că arhitectul are relații de colaborare cu toate specialitățile implicate în elaborarea proiectului final. Așadar, arhitectul, pe lângă proiectul de arhitectură, va fi într-o strânsă colaborare și cu inginerul de rezistență, adică cu persoană care calculează structura de rezistență a casei dvs. și cu inginerii de instalații, adică cei care proiectează instalațiile sanitare, termice, electrice ale investiției pe care urmează să o faceți, cu topometriștii, geodezii, dar și cu instituțiile avizatoare. Deci, arhitectul este și managerul dvs. de proiect.
Cum ajungem la un numitor comun între dorințele clienților și viziunea arhitectului?
La primele discuții trebuie stabilită o tema de proiectare. Adică se stabilesc spațiile, dimensiunile lor aproximative, suprafețele generale, dar și anumite elemente specific care vă doriți să le regăsiți în proiect. Apoi arhitectul va schița o planimetrie pe care va prezenta-o la următoarea întâlnire. Această schiță trebuie să v-o explice și prezinte arhitectul și trebuie să regăsiți în ea aspectele discutate anterior. Acum, s-ar putea ca schița să suporte modificări aduse prin amendamente pe care le veți discuta sau această schiță poate fi abandonată și reluat procesul. Majoritatea arhitecților care practică această meserie și din pasiune, iau în considerare acest aspect. Sfat: niciodată să nu luați decizii pripite. Mai bine cereți un răgaz pentru a analiză schița propusă. Consultați-vă cu persoanele apropiate de dvs. cu cei care vă cunosc foarte bine, nu cu colegi de serviciu sau prieteni virtuali. Cumpărați-vă o ruletă și începeți să comparați dimensiunile trecute în schița cu spațiile în care locuiți dvs.
Când această schiță este acceptată de ambele părți în linii mari, atunci arhitectul vă va prezenta volumetria construcției, fațade, secțiuni, etc. Desigur, el o are structurată pe tot parcursul discuțiilor, dar posibil să nu o prezinte de fiecare dată.În fine, după ce ați discutat și acceptat și volumetria, cu toate elementele specifice prezentate și înțelese de dvs., se trece la redactarea proiectului. După redactare, proiectul este trimis la celelalte specialități pentru a putea face și ei partea și la avizările necesare cerute prin Certificatul de urbanism.
Pe aceeași temă:
Arhitectul Cosmin Dumitrașcu: „Rămâne după noi ceva concret și palpabil”
Citiți principiile noastre de moderare aici!