Hotărârea privind marcarea produselor din pieţe cu etichete speciale, pe care să scrie, după caz, „Produs românesc” sau „Produs din import”, a fost adoptată la iniţiativa consilierilor locali Adelina Tîrziu şi Ştefan Sandu. Aleşii au motivat că este nevoie de astfel de prevederi pentru ca timişorenii să cunoască originea legumelor şi fructelor pe care dau banii şi să nu mai cumpăre ”roşii olteneşti” care au intrat prin Vama Cenad sau ”lubeniţe de Gottlob” care au avize de expediere din Turcia.
Etichetele ar urma să fie furnizate de către administraţia fiecărei pieţe în parte, iar marcarea este obligatorie.
S-au stabilit şi sancţiuni. Pieţarii care nu afişează etichetele pe produsele expuse spre vânzare sau care încearcă să-i păcălească pe potenţialii cumpărători afişând o etichetă care nu reflectă realitatea riscă amenzi de la 400 la 600 de lei.
Comerciantul sau producătorul sancţionat va primi şi o penalizare odată cu amenda, pe care administratorul pieţei trebuie să o noteze într-un registru special. La trei puncte de penalizare, respectivii nu vor mai avea voie să-şi vândă marfa, timp de 1 an, în niciuna dintre pieţele de pe raza Timişoarei aflate în administrarea SC Pieţe SA. Vor rămâne fără masă…
Hotărârea prevede sancţiuni şi pentru reprezentanţii SC Pieţe SA, de la 1.000 la 2.000 de lei, dacă nu distribuie etichetele tipizate, dacă acestea nu sunt puse la dispoziţia comercianţilor/ producătorilor. Primarul Nicolae Robu spune că noua hotărâre de consiliu local va intra în vigoare de marţi.
„Hotărârea nu este atacată, nu avem motive să avem obiecţii din partea Prefecturii Timiş, prin urmare, în data de 20 mai va intra în vigoare. Eu sper ca societatea Pieţe SA să-şi facă datoria. Vor trebui să dea socoteală dacă la data de 20 nu vor avea etichetele făcute. La vizita din Piaţa Dacia a trebuit să întreb eu o doamnă care vinde cireşe şi căpşuni de unde le are… Era frumos şi civilizat să existe o etichetă şi să ştim ce marfă cumpărăm”, a avertizat edilul, zilele trecute, când a vizitat Piaţa Dacia.
Oamenii i s-au plâns primarului că pieţarii îi mint atunci când vine vorba de provenienţa mărfurilor de pe tarabe.
„Aceşti oameni plătesc masa, dar ne mint, ne spun că ei produc legumele. Ei sunt autohtoni, dar marfa expusă nu e de la noi…”, l-a sesizat un bărbat.
Robu a afirmat că se mai fac din când în când verificări, dar situaţia nu poate fi ţinută sub control…
„Noi mai facem controale, inclusiv îi trimitem pe ai noştri să vadă grădinile unde produc. Dar asta e, din păcate. Veţi vedea, de săptămâna viitoare, fiecare comerciant va trebui să aibă etichete cu locul de provenienţa al produselor…”, a replicat edilul.
Articole pe aceeaşi temă:
Pietarii din Timisoara vor fi obligati sa scrie daca vand legume si fructe de import sau romanesti
Citiți principiile noastre de moderare aici!