Aproape toate casele nou-construite în Banloc sunt pregătite să reziste la un cutremur de peste 8 grade pe scara Richter. Oamenii sunt conştienţi că locuiesc într-o zonă seismică şi se pregătesc în consecinţă. În memoria lor rămâne încă vie ziua de 12 iulie 1991, când localitatea timişeană s-a aflat în centrul unui cutremur de 5,7 grade pe scara Richter, cel mai mare înregistrat vreodată în Banat, care a curmat o viaţă, a rănit cinci persoane şi a pus la pâmânt sau a deteriorat zeci de case.
Amintirea cutremurului
Viceprimarul din Banloc, Florin Jurchiţa, era elev de liceu în 1991, când a văzut casele vecinilor prăbuşindu-se una după altă. „Eram elev în clasa a XI-a când a lovit cutremurul. Eram acasă pentru că era vacanţă. A fost foarte urât. Am simţit o zguduitură foarte puternică şi când am ieşit din case se vedea un nor mare de praf, de la casele care au picat sau stăteau să pice. Au urmat o serie de replici, circa două săptămâni, iar mulţi oameni au dormit în curte. Şi casa în care locuiam a fost afectată, aproape toate casele din comuna Banloc au fost”, spune Jurchiţa.
Cele mai afectate clădiri au fost biserica şi castelul din localitate, acesta din urmă fiind atunci sediul Şcolii Generale din Banloc. Din fericire, nimeni nu a fost rănit în fosta şcoală, însă o cafenea care se afla în curtea castelului a fost pusă la pământ, sub dărâmături fiind prinsă şi singura victimă a cutremurului. „Era la cafe-bar când a lovit cutremurul şi o grindă a căzut peste el. Clădirea aia nici nu mai există azi”, mai spune viceprimarul din Banloc.
Castelul din Banloc a rămas în paragină
După cutremurul din 1991, oamenii au încercat să îşi refacă vieţile şi averile. Cu ajutor de la Guvern sau pe cont propriu, ei şi-au reconstruit casele, iar aproape toate imobilele ridicate după acea dată, inclusiv şcoala din localitate, sunt proiectate să reziste la seisme majore, de peste 8 pe scara Richter.
Doar castelul, monument istoric naţional, construit la finele secolului XVIII, este aproape o ruină, deşi Ministerul Culturii a investit pentru reabilitarea acestuia circa 1,4 milioane de lei. De câţiva ani, vechiul castel a fost concensionat Arhiepiscopiei Timişoara, care ar dori să facă acolo un centru ecumenic.
Casele noi sunt proiectate să reziste la cutremure mari
Vizavi de castel, pe strada principală din comună, locuitorii profită de vremea bună şi continuă să îşi ridice case.
„La cutremurul din 1991 locuiam în Partoş. Casa în care locuiam s-a prăbuşit, iar statul mi-a dat 25.000 de lei. Mi-au ajuns banii să cumpăr bolţari cât să fac un coteţ la câine. Acum fac o casă aici pentru fiul meu. Ştim că este zonă seismică, de aceea este proiectată să reziste la un cutremur de 8, chiar 9 pe scara Richter”, spune unul din locuitorii comunei timişene.
Totuşi, locuitorii din Banloc, se uită cu teamă la televizor şi se întreabă când va lovi un nou cutremur comuna timişeană.
„De când a fost cutremurul în Japonia oamenii sunt speriaţi, pentru că ştiu prin ce au trecut. Cei care au prins cutremurul din 1991 ştiu prin ce momente de panică au trecut. Sunt foarte speriaţi. A fost o perioadă când nu mai circulau pe trotuarul din faţa casei, circulau doar pe şosea”, a mai spus viceprimarul Florin Jurchiţa. El crede că, la un nou cutremur, casele din Banloc care au fost proiectate după 1991 vor rezista, însă cele din chirpici vor avea probleme serioase.
În ultima vreme, însă, niciun inspector în construcţii nu a trecut prin Banloc pentru a expertiza imobilele de aici şi pentru a vedea dacă vor rezista la un cutremur de genul celui de acum 20 de ani.
B.A.M.
Citiți principiile noastre de moderare aici!