Prefectul județului Timiș Mihai Ritivoiu transmite că a primit raportul comisiei mixte de control privind Centrele de Permanență din Timiș. Încă din aprilie, Mihai Ritivoiu spunea că este nemulțumit de banii pe care îi înghit centrele de permanență pentru asistență medicală și transmitea atunci că va dispune controale ample în tot județul.
„Am primit raportul comisiei mixte de control al Centrelor de Permanență din Timiș. Valoarea prejudiciului (sume nejustificate) pe anul 2021 este de 1.372.920 lei, reprezentând 26% din totalul sumelor alocate pentru cheltuielile administrative”, spune prefectul județului Timiș.
Conform datelor din raport, în Timiș sunt 47 de centre de permanență (1 la 14.500 de locuitori), de trei ori mai multe decât în alte orașe ale țării. Comparativ, în Cluj sunt doar patru centre de permanență.
„Avem centre de permanență înființate haotic prin județ. În zona de est, de la Racovița până la Margina, nu e niciunul. În schimb, există centre în două comune vecine, la o distanță de 4 kilometri.
Foarte densă este repartiția centrelor în zona urbană: 17 în Timișoara, 4 în Lugoj, în condițiile existenței de spitale cu secții de Urgență. Trei centre din Timișoara sunt la câte 500 de metri unul de altul. Între alte două este o distanță de zece minute pe jos”, atrage atenția Mihai Ritivoiu.
Problema constă în faptul că deși există centre cu o medie de numai 3-4 pacienți pe zi, fondurile încasate sunt aceleași – de 80 de lei pe oră, indiferent de numărul de persoane care se prezintă. În 2022, centrele de permanență vor costa județul Timiș aproximativ 35 de milioane de lei. Astfel, unele dintre ele – avertizează prefectul – ar putea să dispară.
„O analiză strictă care poate începe doar acum, odată finalizat controlul şi având toate informațiile pe masă. Vor fi consultați toți cei implicați: Minister, DSP, Casă de Asigurări, Medici de Familie, Urgență, Ambulanță. Vor fi elaborate propuneri legislative. În mod clar, intenționez să reducem numărul de centre de permanență până în media națională. Sistemul centrelor de permanență este o soluție extrem de bună. Depindem de noi toți să o facem eficientă şi economică”, adaugă prefectul Mihai Ritivoiu.
Pe aceeași temă:
Centrele de Permanență din Timiș, luate la control. Unele ar putea fi desființate
Trimite articolul
XCentrele de urgentasunt un lucru foarte bun si ar fi mai bun daca lumea ar fi mai informata. Unii habar nu au ca exista si ca le-ar usura viata.
Astfel, pentru afectiuni minore, s-ar degreva serviciile de urgenta existente intr-adevar dar unde stai cu orele. Iar in cazul in care ai subevaluat afectiunea, medicul poate decide daca este cazul totusi sa mergi la urgenta.
Vorbesc din experienta personala, de fiecare data cand am apelat la serviciile centrului de urgenta am intalnit profesionalism si am rezolvat in mai putin de jumtate de ora. Si asta in conditiile in care de fiecare data am nimerit alt medic cu care nu am mai interactionat niciodata in trecut.
Poate ca nu sunt toate la fel, in fond omul sfinteste locul. Dar cu siguranta sunt utile, iar numarul acestora ar trebui stabilit astfel incat sa nu mutam aglomeratia de la urgente la centrele de urgenta.
Corect! Distrugeti ce e bun pentru cetățean! Deci noi avem prea multe, nu Clujul prea puține. Halal tara!
se ia o cusca si se pune in mijlocul camerei
lasam cainele sa se acomodeze si sa exploreze cusca
ii dam jucarii si cate un os cand e in cusca
il invatam sa tolereze cusca, incuiem jucaria si oasele in cusca, cainele afara
cainele va iubi cusca
cainelui daca ii spui ca e dresat se uita ca un animal la tine, ca nu pricepe, ba te mai face si conspirationist, ca asta ii e limita intelectuala