În vara acestui an s-a împlinit un veac de la declanşarea Primei Mari Conflagraţii Mondiale. Cu această ocazie, Muzeul Banatului din Timişoara a organizat expoziţia „Timişoara în anii Primului Război Mondial”, vernisată în urmă cu câteva zile la galeria de la Bastion. Expoziţia este una temporară şi poate fi vizitată până în primăvară, până în martie 2015. Accesul publicului este liber.
„Alături de un număr mare de fotografii sunt expuse arme, medalii, insigne, publicaţii periodice, obiecte care au aparţinut unor participanţi la evenimente. Un spaţiu important revine expunerii unui trunchi de copac de pe frontul italian, adus la Timişoara în anul 1916 de către un grup de militari ai Regimentului 61 Infanterie Timişoara”, explică reprezentanţii Muzeului Banatului.
Pe lângă exponatele din colecţiile organizatorilor, sunt expuse mai multe fotografii din colecţii italiene si maghiare.
La realizarea expoziţiei au colaborat, alături de Muzeul Banatului, Biblioteca Judeţeana Timiş, Serviciul Judeţean Timiş al Arhivelor Naţionale, Facultatea de Arte și Design a Universităţii de Vest, Brigada 18 Infanterie Banat Cercul Militar Timişoara şi colecţionarul Thomas Remus Mochnacs.
„Este o expoziţie deosebit de interesantă. Oamenii, vizitatorii pot intra să îşi facă poze într-un cuib de mitralieră, o mitralieră Schwarzlose din 1914, care a aparţinut Regimentului 61 din Timişoara. Sunt multe piese deosebite: sunt armele Regimentului 61, acel copac expus este o legendă, sunt plăcuţe de identitate ale soldaţilor austro-ungari din Timişoara, insignele cu cap de mort ale curăţătorilor de tranşee – unităţile speciale şi multe altele”, îmbie publicul Sergiu Galiş, coordonatorul grupului Peregrinii, ai cărui componenţi au cântat la vernisaj îmbrăcaţi în uniforme din Primul Război Mondial.
În paralel, la Bastionul Theresia poate fi vizitată şi expoziţia „Timişoara în amurgul Evului Mediu”, care cuprinde piese descoperite în urma săpăturilor din Cetate realizate în cadrul proiectului de reabilitare a centrului istoric. Această expoziţie va rămâne deschisă până în data de 5 aprilie 2015.
Sursa foto: Muzeul Banatului Timișoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!