Începând din 2006, printr-o hotărâre a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, ziua de 13 noiembrie a fost desemnată Ziua Bibliei. În aceeași zi, creștinii ortodocși îl sărbătoresc, de altfel, și pe Sfântul Ioan Gură de Aur, considerat a fi cel mai mare exeget al Bibliei.
„Biblia este o colecție de texte considerată sacră în religia creștină. Ea este compusă din două părți principale: Vechiul Testament și Noul Testament. Vechiul Testament conține 39 cărți scrise înainte de nașterea lui Mântuitorului Iisus Hristos și este considerat sacru de către evrei, precum și de către creștinii ortodocși, catolici și de celelalte confesiuni creștine. Noul Testament este format din 27 de cărți scrise după Înălțarea Domnului la Cer și Pogorârea Duhului Sfânt. Aceste scrieri sfinte relatează despre viața, minunile și învățăturile Mântuitorului Iisus Hristos, precum și despre viața, activitatea misionară a unor sfinți apostoli și ucenici, despre învățăturile pastorale, dogmatice, morale și liturgice pe care urmașii Mântuitorului le-au transmis comunităților creștine întemeiate de ei. Biblia, Cartea noastră sfântă este inspirată de Duhul Sfânt și conține învățături morale și spirituale, care stau la baza culturii, spiritualității și istoriei religioase a întregii omeniri”, explicau, în aprilie, la deschiderea expoziției itinerante a Muzeului Bibliei la Timișoara, reprezentanții Mitropoliei Banatului.
Versiune extrem de rară și de importantă la Muzeul Național al Banatului
Cu ocaziei Zilei Bibliei, reprezentanții Muzeului Național al Banatului prezintă câteva detalii despre unul dintre cele mai importante obiecte din colecția instituției: Biblia lui Luther. O versiune apărută în 1534, din care există doar 30 de exemplare în toată lumea, restaurată timp de un an.
„Din vasta colecție a Muzeului nostru, am ales să vă prezentăm astăzi Biblia lui Luther, o capodoperă tipografică și lingvistică, apărută în anul 1534 în tipografia lui Hans Lufft, la Wittenberg. O ediție în 1830 de pagini, din care 117 ilustrate cu text. Cu doar aproximativ 30 de exemplare cunoscute în lume, această Biblie este o adevărată raritate, marcând un moment crucial în istoria limbii și culturii germane. Biblia, datată 1572, nu e doar o carte, e o emblemă a istoriei: cu dimensiuni de 40 cm lungime și 20 cm lățime, aceasta a contribuit la modelarea cursului istoriei și ne reamintește că fiecare cuvânt are puterea de a ilumina și de a inspira”, precizează reprezentanții muzeului, într-o postare pe rețelele de socializare.

Foto: MNaB
În aceeași postare, reprezentanții instituției de artă au atașat și câteva fotografii cu exponatul, mai ales din perioada de restaurare, una desfășurată în mai multe etape.
„Procesul de restaurare, susținut de echipa Laboratorului Zonal de Restaurare, a fost o adevărată aventură, ce a necesitat un an de muncă minuțioasă și atenție deosebită. Fiecare pagină restaurată ne amintește de cuvintele Sfântului Ioan Gură de Aur: în fiecare pagină a Bibliei există un mare folos, un mesaj profund care așteaptă să fie descoperit”, mai precizează reprezentanții Muzeului Național al Banatului.

Foto: MNaB

Foto: MNaB
Trimite articolul
XFoarte frumos! Felicitări!!