O manifestare de şase ore şi sute de participanţi, pregătită în amănunt de Prefectura Timiş în colaborare cu Primăria Timişoara, Consiliul Judeţean Timiş şi Fundaţia Serviciilor Sociale Bethany, a adus sâmbătă la Muzeul Satului copii, tineri şi vârstnici, fie pentru a participa la programele de dans şi sport, fie pentru a vizita standurile reprezentanţelor consulare sau ale instituţiilor culurale străine din oraşul de pe Bega, care s-au prezentat doritorilor din spaţii special amenajate pentru ei.
Printre cei mai interesaţi atât de programul cultural prezentat, cât şi de căsuţele de la Muzeul Satului s-a aflat şi un mare grup de la Centrul pentru Refugiaţi din Timişoara.
„Am fost invitaţi la eveniment de conducerea centrului nostru. Am vrut să vizităm căsuţele de aici, dar nu am înţeles nimic pentru că sunt în română, nu este nimic în limba engleză. Aşa că nu am aflat nimic despre ele…”, au spus Solomon (26 de ani) şi Mosses (32 de ani), refugiaţi la Timişoara din Eritrea, Africa. Cei doi – alături de mulţi alţi vizitatori – s-au delectat cu langoşi şi cafea, oferite de organizatori şi au urmărit programul artistic divers.
Germania, Italia, Serbia, Suedia, Bulgaria, Tunisia sau Franţa, Centrul Cultural Italian EU.RO.ITA, Centrul Cultural German din Timișoara, Institutul Francez, dar şi Centrul Cultural Româno-Arab au prezentat vizitatorilor spectacole inedite şi informaţii despre istoria, cultura, geografia sau religia lor, iar la finalul spectacolului artistic au urcat pe scenă şi membrii Ansamblului Banatul al Centrului de Cultură şi Artă Timiş.
“Trebuie să educăm generaţiile viitoare în spiritul ideii că pământul este patria noastră”, a spus subprefectul Zoltan Marossy, în deschiderea manifestării, iar Adam Crăciunescu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, a precizat că “9 mai, Ziua Europei, reprezintă în istoria continentului, drumul ce vrem să-l construim împreună, toate ţările”.
Din partea Corpului consular la Timişoara a vorbit Stefano Mistretta, consulul general al Italiei la Timişoara, care a declarat că “tinerii sunt cei care trebuie să creadă în identitatea Europei”.
Legat de tineri, un lucru e cert: aceştia au fost foarte bine reprezentaţi la manifestare, unde copiii s-au putut întrece la jocuri de şah sau pictură pe pânză şi în diferite manifestări sportive.
Au cam lipsit însă de la manifestări timişorenii de rând, care fie n-au aflat din timp despre evenimentele de la muzeu, fie nu au reuşit să ajungă într-un număr atât de mare pe cât sperau reprezentanţii Prefecturii Timiş.
Un stand special amenajat de Ziua Europei la Muzeul Satului este cel al Fundaţiei Serviciilor Sociale Bethany, care derulează Programul Europa în Direct şi care a oferit celor interesaţi broşuri cu informaţii despre economia, strategiile şi intenţiile Uniunii Europene în prezent şi pe viitor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!