Proza de debut a Hertei Müller, „Ţinuturile joase“, reprezintă cea mai nouă producţie a Teatrului German de Stat Timişoara (TGST) în finalul stagiunii 2011/2012. Spectacolul va avea avanpremiera sâmbătă, 28 iulie 2012, la ora 19,30, în sala Teatrului German, urmând ca premiera să aibă loc la data de 29 septembrie.
Versiunea scenică a fost scrisă de Niky Wolcz, Valerie Seufert şi Ulla Wolcz. Montarea producţiei aparţine lui Niky Wolcz, iar echipa de producţie îi reuneşte pe scenografii Helmut Stürmer (decor) şi Fehérvári Zsolt (costume), precum şi pe regizorul de film Bogdan George Apetri. Acesta semnează regia secvenţelor care au fost turnate special pentru acest spectacol – la Niţchidorf, satul de origine al autoarei, în alte comune germane din Banat, precum şi la Timişoara – şi care urmăresc să reconstruiască prin mijloace cinematografice atmosfera de la data desfăşurării acţiunii.
„Ţinuturile joase“ este un volum de povestiri al scriitoarei Herta Müller, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură în 2009, în care aceasta evocă amintirile din copilăria petrecută într-un sat şvăbesc din Banat. Ani mai târziu, autoarea îşi pierde locul de muncă de la o fabrică din Timişoara, din cauză că refuzase să colaboreze cu Securitatea. Din pricina vehemenţei sale împotriva regimului comunist, a fost supusă multor presiuni. În 1987 emigrează în Germania. Experienţele copilăriei dintr-o comunitate şvăbească din Banat şi cele ale tinereţii petrecute în România comunistă constituie şi astăzi unele dintre motivele centrale ale creaţiei literare a Hertei Müller. Teatrul German de Stat Timişoara prezintă prima adaptare scenică a operei a cărei acţiune se desfăşoară în România.
Născut la Timişoara, Niky Wolcz a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale“ Bucureşti. De profesie actor, regizor, profesor universitar, Niky Wolcz şi-a început cariera la Teatrul German de Stat Timişoara. După emigrarea din România a montat pe scene de prestigiu din Germania (de ex. la Bochum, Frankfurt, Stuttgart, Essen etc.). A semnat, de asemenea, regia unor spectacole de operă pe scene din Freiburg, Frankfurt şi Stuttgart şi a predat la facultăţi de actorie şi muzică din Frankfurt, München, Gießen precum şi la Freie Universität Berlin. În calitate de regizor de film şi actor a colaborat cu posturile germane de televiziune ZDF şi SWF. Din anul 1996, Wolcz predă, alături de Andrei Şerban şi Ulla Wolcz, la Columbia University din New York. La New York a colaborat, printre altele, şi cu La Mama Theater şi cu Opera Metropolitan”, subliniază Lucian Vărşăndan, directorul TGST.
În spectacolul timişorean rolul principal este interpretat de actriţa Eszter Tompa, din Berlin, căreia i se alătură o mare parte din trupa Teatrului German de Stat Timişoara, distribuţia reunindu-i pe Mara Bugarin, Ioana Iacob, Radu Vulpe, Ida Jarcsek-Gaza, Franz Kattesch, Enikő Blénessy, Anne-Marie Waldeck, Daniela Török, Tatiana Sessler, Horia Săvescu, Rareş Hontzu, Boris Gaza, Alex Halka, Aljoscha Cobeţ, Silvia Török, Niko Becker, Isolde Cobeţ, Olga Török, Dana Borteanu, precum şi studenţi ai Secţiei de Actorie în limba germană din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara. Îşi dă concursul orchestra Teatrului German de Stat Timişoara.
Spectacolul se traduce simultan în limba română.
Herta Müller a scris o poezie pentru timisoreni
Citiți principiile noastre de moderare aici!