Primarul Nicolae Robu explică de ce nu țin plombările la Timișoara, confirmând, de fapt, părerile șoferilor. Drumarii folosesc materiale care nu țin, dar acestea sunt standardele românești, spune edilul.
„Nu ține, știe orice specialist, reparația cu substanțele, materialele folosite în România. În alte țări se folosesc materiale mult mai scumpe, cu aditivi speciali, cu care se poate lucra și în alte condiții climaterice. Noi avem anumite standarde care sunt stabilite în funcție de condițiile din România. N-o să se folosească în România, spre exemplu, aceleași materiale la asfaltare care se folosesc în Finlanda. Acolo e mult mai scump și rezistă la temperaturile de acolo. În țările în care este foarte cald se folosesc alte substanțe în compoziția asfaltului, ca să reziste la temperaturi foarte înalte. În România este un optim sub acest aspect. Dar este o decizie politică asumată: eu am decis, nu specialiștii, că acolo unde sunt gropi periculoase, chiar dacă se știe că nu ține, să se plombeze”, a explicat Robu.
Primarul Timișoarei crede că se pot folosi totuși și în România materiale scumpe la reparațiile străzilor, dar nu merită investiția. De ce? Pentru că ar costa prea mult.
„Se pot folosi și la noi materiale scumpe la reparații, dar se știe dinainte că nu merită. Dacă folosești substanțe scumpe pentru tot asfaltul pe care îl așterni în oraș, costurile cresc uriaș”, susține edilul-șef.
Fanii de pe Facebook l-au convins
Vă reamintim, primarul Timișoarei a făcut un sondaj pe Facebook, unde i-a întrebat pe timișoreni dacă sunt de acord să fie astupate gropile apărute după iarnă, chiar dacă se știe că nu țin plombările. Edilul spune că majoritatea celor care au răspuns au ales să nu se intervină deloc la gropi și să fie făcute reparații atunci când vine vremea bună. Iar Nicolae Robu îi ascultă. Edilul nu ne-a spus însă și părerea specialiștilor, dar a precizat că el a fost cel care a luat decizia să nu se mai plombeze decât urgențele.
„Datorită variațiilor de temperatură și datorită substanțelor folosite la deszăpezire, și poate, pe ici, pe colo, și datorită unor scăpări în execuție, a apărut un număr de gropi. Nu este situația atât de dramatică cum o prezintă unii, că tot orașul este plin de gropi. Nu e așa, dar sunt zone în care, într-adevăr, există gropi și nu știam cum să procedăm. Să așteptăm să treacă iarna, să se facă vremea bună și să procedăm așa cum facem de când sunt eu primar, nu prin plombare, ci prin decopertare pe o suprafață mai mare și așternere de covor asfaltic de dimensiunile necesare, sau să intervenim în regim de forță majoră, să plombăm, știind că asemenea plombe n-or să țină prea mult. Părerea majorității covârșitoare, cam trei sferturi, au spus că preferă să rămână gropile așa, până când vremea va fi bună și se vor putea face intervenții mai serioase, cu rezultate viabile”, a ținut să explice primarul.
Robu spune că trebuie ales răul cel mai mic, așa că a optat să se facă intervenții chiar dacă se știa că n-o să țină. El se arată deranjat de comentariile unor șoferi, care au criticat drumarii că plombează gropile pe ploaie sau pe ninsoare.
„Considerăm că atunci când trebuie să alegi între rele, nu degeaba se spune și în popor acest lucru, trebuie ales răul cel mai mic. Am optat să facem acele intervenții, chiar dacă știam că n-o să țină prea mult, a fost și o anume expunere negativă, pentru că în astfel de situații se profită, se spune «uite ce prostii fac ăștia». Dar între a expune cetățenii la riscul de accidente, la riscul de a-și distruge mașinile și a pune firma care are oricum de întreținut drumul să-și facă datoria și dacă nu ține ceea ce face, evident că suportă ea cheltuielile, nu am avut ezitări să optezi pentru a interveni pentru a face remedieri”, a completat edilul.
Nicolae Robu susține că se va interveni, de îndată ce vine vremea bună, pentru ca drumurile Timișoarei să arate ca toamna trecută.
„Mai sunt zone unde trebuie să punem lucrurile la punct, sunt anumite străzi, nu de mare trafic, unde nu s-a apucat să se facă intervenții. Se va interveni peste tot în oraș unde s-au produc stricăciuni, dar și acolo unde nu sunt de acum stricăciunile”, a mai explicat Robu, ținând să precizeze că ceea ce face el pe Facebook „nu este o consultare de specialitate, este o consultare de percepție”.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2007330″]
[related-post post_id=”2000181″]
[related-post post_id=”2011465″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!