Proiectul prin care se urmărește implementarea unor soluții verzi care să trateze solurile contaminate de minerit a fost lansat de Universitatea Politehnica Timișoara în parteneriat cu Institutul de Minerit și Metalurgie Bor, din Serbia.
Conferința de deschidere a proiectului a avut loc joi, 5 septembrie, iar cu această ocazie s-a reunit și Comitetul Comun de Coordonare, format din experți români și sârbi a căror misiune este identificarea acțiunilor și etapelor de realizare a rețelei transfrontaliere de educație și cercetare care va implementa acțiunile de protejare a mediului.
Finanțarea activităților rețelei este posibilă grație proiectului „Formarea rețelei de sporire a măsurilor de protecție a mediului în domeniul poluării cauzate de activitatea minieră în zonele transfrontaliere” (Forming of network for enhancing environmental protection from pollutants of mining cross border areas), acronim NETMIN, eMS nr. RORS-308, în cadrul Programului Interreg-IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia.
Uniunea Europeană finanțează proiectul în proporție de 85%, și urmărește nu numai protejarea mediului, ci și determinarea comunităților locale să adopte măsuri care să diminueze poluarea cauzată de minerit.
Trimite articolul
XAlți bani irosiți. Era mai interesant un studiu privind influența nanoparticulelor de uraniu sărăcit asupra ratei cancerului la persoanele de graniță cu Banatul Românesc și în Banatul Românesc, fiindcă nenea vântul nu are granițe. Și mai interesant ar fi un studiu comun româno-sârb privind efectele nocive asupra mediului produse de arderea uleiului de transformator. Prietenii… știu de ce.