MENSAVE împreună cu Politehnica Timișoara și Asociația Suporterilor Timișoreni Druckeria a instalat, vineri, primul defibrilator automat din centrul orașului Timișoara. Acesta a fost amplasat pe Palatul Lloyd, unde e sediul Rectoratului Politehnicii Timișoara.
Asemenea aparate care salvează viața celor care suferă un stop cardio-respirator mai sunt amplasate la Aeroportul Internațional „Traian Vuia” Timișoara și Gara de Nord.
Timișorenii care au trecut vineri prin zonă au putut afla că defibrilatoarele automate externe (AED) cu ghidare vocală sunt o modalitate ușoară și sigură prin care persoanele fără pregătire medicală pot interveni în cazul unui stop cardio-respirator, scurtând considerabil timpul în care victima nu beneficiază de îngrijiri urgente adecvate.
Potrivit statisticilor, 70.000 de români mor anual din cauza unui stop cardiac. Pentru că ambulanța nu ajunge mereu la timp, defibrilatoarele automate ar putea salva nenumărate vieți.
La nivel mondial, stopul cardio-respirator omoară mai multe persoane decât accidentele de mașină, cancerul, diabetul sau orice altă maladie gravă. 90% dintre cei afectați intră în fibrilație ventriculară, ceea ce înseamnă că pot fi salvați dacă se intervine imediat. Din păcate, acest lucru se întâmplă foarte rar, pentru că nu e omenește posibil ca ambulanța să ajungă în timp util la bolnav. În caz de stop cardiac fiecare secundă contează.
Cum se folosește defibrilatorul
Potrivit reprezentanților companiei ce produce defibrilatoare automate externe, și un copil de opt ani poate folosi în siguranță un defibrilator automat. Încă de la pornire, aparatul oferă instrucțiuni vocale clare celui care intervine: așezi electrozii pe pieptul pacientului și aștepți. În acest timp aparatul înregistrează ritmul cardiac pentru a vedea dacă este sau nu nevoie de șoc electric pentru defibrilare. Dacă este nevoie, vocea te îndrumă și îți spune când să apeși butonul de declanșare și cum să continui resuscitarea cardio-pulmonară. Dacă nu e nevoie de șoc electric, ești anunțat că bolnavul are un ritm cardiac normal, ceea ce înseamnă că este, cel mai probabil, doar leșinat. Astfel nu există riscul ca din exces de zel să electrocutezi o persoană care nu este în pericol de moarte.
Cu ajutorul defibrilatoarelor automate nu mai este nevoie de medic care să facă defibrilarea, ceea ce mărește considerabil șansele de supraviețuire. Acestea scad cu 7-10% la fiecare minut de întârziere, ideal fiind să se intervină în primele cinci minute de la pierderea cunoștinței.
De asemenea, din momentul în care aparatul este luat din carcasă pentru a fi folosit el emite un semnal luminos și acustic pentru a alerta persoanele din apropiere (poate exista un cadru medical) și transmite un semnal GPS către serviciul de urgență 112 pentru a indica poziția exactă a victimei și a salvatorului, pentru scurtarea timpului de răspuns.
„Tot ce ai nevoie este prezență de spirit și calm. Și, bineînțeles, noțiuni solide de prim-ajutor pe care le poți deprinde în cadrul cursurilor organizate de prietenii noștri de la MENSAVE. Programul complet poate fi găsit pe Facebook sau pe site – www.mensave.ro”, au transmis reprezentanții Asociației Suporterilor Timișoreni Druckeria.
Foto: Drukeria
Pe aceeași temă:
Aparat care poate salva vieți, instalat la Gara de Nord din Timișoara
Un doctor din Timisoara propune cursuri de prim ajutor la scoala si defibrilatoare in supermarketuri
Trimite articolul
XAMR…cate zile pana dispare de acolo?
ca doar traim in ro….
-
😄 Asta a fost si la mine primul gand. Oricum, daca nu-l fura (de frica GPS-ului), o sa-l strice.
Doamne in ce societate am ajuns sa traim.
Motivul pentru care apar aceste defibrilatoare în diverse zone ale orașului este foarte simplu: efectele secundare ale vaccinării cu zeama pe bază de ARNm. Afecțiunile cardiace, infarcturile, AVC-urile au explodat după așa-zisa vaccinare sigură și eficientă.
Așa că, cei înțepați cu zeamă de tip Pfizer sau Moderna, aveți mare grijă !
O altă mare prostie e amplasarea lor și susținerea ideii că oricine îl poate folosi. Nu poate pune oricine mâna pe el și să se joace de-a resuscitarea.
-
🤣
-
😀
-
in vest sunt de zeci de ani :)) tot de la vaccin?
-
Cred ca ti-a murit si ultimu neuron plictisit de scoti asa balarii din tine ….
-
Să le spui asta și medicilor din Timișoara (o parte dintre ei) care au aceeași părere.
Îți spun sigur că sunt destui, și culmea mai fac și cercetare și predau la facultate.
Probabil și ei au un singur neuron, după logica ta.-
Cu siguranta si ei tot unul au, ca tine
-
Așa e !
Ai dreptate.
Așa susțineau și vaccinații acum doi ani, aceeași părere despre nevaccinați.
Acum se dovedește contrariul.
Puțină răbdare trebuie doar ca să se vadă rezultatele așa-zisei vaccinări.
Oricum, naivii care au susținut înțeparea nu-și vor da seama nici când li se va pune adevărul înaintea ochilor. -
😀
-
-
-
-
Ba da, oricine se poate juca de-a resuscitarea. Daca s-a folosit cumva degeaba, se schimba consumabilele si se poate folosi in continuare. Poate face diferenta intre om si leguma, cred ca merita suta de euro cat costa electrozii.
Este un aparat medical. S-a testat in draci. Si tehnologia este suficient de veche ca sa fie considerata matura. Avem de cel putin 10 ani de zile defibrilator (chiar 2) intr-o fabrica de dimensiuni medii.
-
Asistența medicală se asigură doar de către personal medical.
Nu vine tot prostul să se joace pe corpul tău cu un defibrilator.
Dar după tine, l-ai lăsa să-și facă de cap, nu ?-
Paranoia e o boala care nu raspunde usor la tratament dar, are de fiecare data o suspiciune si o temere nejustificata!
-
-
-
CSM, esti periculos de prost si din pacate ai si drept de vot.Lasa vaccinarea in zona profesionistilor, daca ai absolvit o facultate pe la Orsova sau Herculane, asta nu inseamna ca esti intelectual.
ün pic cam scümp 179 lei, nü se poate face cümva si ün parteneriat companii – compartimente üPü pentrü niste cürsüri mai ieftine? Legea sanatatii si secüritatii in münca oricüm impüne ceva minimal pentrü companii, poate mai trebüie ün pic lüata la pila si legea aia, sa prevada explicit si procentül de angajati care trebüie formati in acordarea primülüi ajütor, si banii pe cürsüri sa ajünga ünde ajüng si pacientii, adica salvare, smürd, üPü-üri, spitale de ürgenta.
Zic asta deoarece tot mai mülte companii isi doresc sa fie implicate social in comünitate, si ce implicare mai büna poate fi decat salvarea vietii propriilor angajati saü de catre ünii dintre acestia a concetatenilor, ori süportül material pentrü serviciile püblice de sanatate? Give something back to society, cüm am vazüt eü la tv. ürmatorül pas ar fi stoparea externalizarii profitürilor mültinationalelor.
Fain advertorial, cü poveste, cüm imi place mie 🤪
nu are cum sa fie pt pfizeristi
Bravo Nuțu ( Mensave)! Ești special și prea bun pentru societatea din România. Cu drag, te salut.