Centrul Cultural German Timişoara, împreună cu Literaturhaus Berlin şi Muzeul de Artă Timişoara, deschid miercuri, 23 noiembrie, la ora 18.00, la Palatul Baroc din Piaţa Unirii nr. 1, „Die Ernst Jandl Show”, o expoziţie multimedia, bilingvă, legată de biografia poetului austriac Ernst Jandl. La vernisaj vor vorbi Lutz Dittrich de la Literaturhaus Berlin şi Karin Cervenka, directoarea Forumului Cultural Austriac Bucureşti. Dana Borteanu, actriţă la Teatrul German de Stat, va citi texte de Ernst Jandl. Ea va fi acompaniată la pian de Nicolae Vezure, student la Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii de Vest.
”Cu ocazia împlinirii a unsprezece ani de la moartea lui Ernst Jandl (1925-2000), această expoziţie prezintă unul dintre cei mai importanţi şi influenţi poeţi ai literaturii de limbă germană după 1945, un artist care a lucrat la intersecţia dintre literatură, muzică şi artă vizuală. Timp de aproape trei decenii şi jumătate, poetul Ernst Jandl a uimit publicul larg prin creaţia sa. El a scris poezii audio-vizuale, proză experimentală, texte autobiografice, piese radiofonice, piese de teatru, filme şi un balet. A fost un artist al prezenţei scenice, care a făcut publicul să râdă, ba câteodată chiar să urle. Varietatea limbajului şi a tonalităţilor din textele sale, spectrul întinzându-se de la limbajul cotidian, până la engleză, dialectul vienez sau „limba decăzută“, a fost folosit programatic, a fost o „continuă realizare a libertăţii“, subliniază Alina Baciu, directoare a CCG Timișoara. Expoziţia „Die Ernst Jandl Show” poate fi vizitată la Muzeul de Artă Timişoara până în data de 18 decembrie 2011.
Seria de proiecţii de filme „Şi aceasta…a fost Germania!” continuă cu filmul „Nikolaikirche” în data de 24 noiembrie, la ora 18, la ceainăria librăriei Cărtureşti de pe strada Mercy, nr. 7.
”Leipzig, 1987: moartea subită a tatălui ei (patriarhul Albert Bacher) o aruncă pe tânăra arhitectă Astrid Protter într-o profundă criză existenţială. Ea caută semeni şi se alătură mişcării pentru pace, care se întâlneşte în fiecare luni la pastorul Ohlbaum în Biserica Sf. Nicolae (Nikolaikirche). Însă nu este atât de uşor să se alăture acestui cerc religios în Biserica Sf. Nicolae. I se împotrivesc interesele fratelui ei, Alexander „Sascha“ Bacher, căpitan la Ministerul Securităţii de Stat, care în acelaşi timp încearcă să îşi protejeze familia de capcanele propriei autorităţi. Conflictele culminează în demonstraţiile lunare din 1989. În timp ce statul încearcă cu brutalitate extremă să se opună demonstraţiilor, mulţimea răspunde trecând în tăcere pe lângă clădirea baricadată a Securităţii”, se arată în sinopsis.
Seria continuă în 8 decembrie cu filmul ”Good bye, Lenin” (2003). Toate filmele vor fi prezentate în limba germană cu subtitrare în limba engleză. Evenimentul are loc cu sprijinul Goethe-Institut.
Centrul Cultural German din Timişoara propune între 7 şi 9 decembrie 2011 un atelier de comics pentru tineri. Atelierul va fi susţinut de ilustratorul şi autorul de benzi desenate din Germania, Stefan Dinter. În cadrul atelierului participanţii vor avea ocazia de a însuşi vocabularul comics-urilor, vor dezvolta personaje, din care ulterior vor crea benzi desenate proprii, precizează organizatorii. Înscrierile la workshop se fac prin email la adresa bibliothek@kulturzentrum-temeswar.ro până în data de 30 noiembrie 2011.
Poezii audio-vizuale, la Muzeul de Arta Timisoara
Expozitie despre Hannah Arendt, la Timisoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!