La centrul eparhial din Timișoara a fost prezentat Proiectul de diagnoză a degradărilor și de propunere a unor metode de restaurare a bisericilor de parohie și mănăstirești din Banat. Mitropolitul Banatului le-a vorbit studenților și specialiștilor în restaurare despre importanța protejării bisericilor din eparhie, multe din ele biserici de patrimoniu.
Au fost fotografiate, fișate și analizate bisericile din Belinț, Pesac, Cerneteaz, Bazoșul Vechi, Duboz, Foeni, Mănăstirea Partoș, Gaiu Mic, Chizătău, Murani ș.a. Cauzele acestor avarii provin din infiltrarea apei din capilaritate, cauze biologice (excremente de porumbei, mușchi), deteriorări provocate de factorii de mediu. Profesorii și studenții implicați în proiect au propus mai multe metode de restaurare.
„De-a lungul anilor s-au desfășurat ateliere care au avut în centrul preocupărilor biserica și toposul sacru din mai multe perspective (releveu tradițional, fotogrametric și fișe pentru fiecare element din lemn al bisericii, studierea arhivelor, studii de parament și ale stratului pictural, expertiza biologică și structurală, analiza dendro-cronologică, interviuri în comunitate, etc”, transmit reprezentanții Arhiepiscopiei Timișoarei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!