Executivul Primăriei Timişoara le-a propus aleşilor, printr-un proiect de hotărâre care a fost supus la vot în plenul de marţi, alocarea unei sume de peste 200.000 de euro pentru demolarea unor construcţii din zona campusului Oituz al Universităţii de Vest.
Pe terenul situat în zona centrală a oraşului, pe strada Popa Şapcă nr. 5, ar urma să fie construite noi spaţii de învăţământ după ce imobilul Şcolii primare a Liceului Teoretic „Nikolaus Lenau” din Piaţa Unirii nr. 7 a fost retrocedat Episcopiei Romano-Catolice, în 2004. S-a stabilit menţinerea destinaţiei de şcoală timp de cinci ani, perioadă care a expirat, dar contractul de închiriere pentru clădirea din Piaţa Unirii a fost prelungit până în 2013, spun reprezentanţii municipalităţii. Între timp ar urma să se construiască o nouă şcoală pentru Liceul „Nikolaus Lenau” pe un teren de 4.000 de metri pătraţi al Universităţii de Vest de pe strada Popa Şapcă, teren care a fost dat în folosinţă gratuită Consiliului Local Timişoara în 2008, potrivit reprezentanţilor primăriei. Universitatea a împuternicit primăria să se ocupe de demolări şi dezmembrarea terenului.
Aleşilor locali li s-a cerut acum să-şi dea acordul pentru demolarea construcţiilor existente pe terenul respectiv, o magazie de 460 mp, un depozit de 803 mp şi încă o magazie de 254 mp, potrivit proiectului, şi să aloce banii pentru această operaţiune. Suma propusă depăşea 200.000 de euro. „Pentru a se proceda la întocmirea documentaţiilor şi demolarea construcţiilor, este necesară alocarea de la bugetul local a sumei de 931.760 de lei”, se arăta în referatul care însoţea proiectul de hotărâre.
Mai mulţi consilieri locali, de la diferite formaţiuni politice, PNL, PSD şi PDL, au catalogat suma ca fiind exorbitantă şi absurdă în plenul de marţi. Consilierul PNL Ciprian Bogdan a propus, printr-un amendament, ca suma să fie redusă, dintr-un foc, fără alte evaluări şi discuţii, la jumătate, ca să nu se tergiverseze lucrurile. Mai exact, să se aloce 460.000 de lei de la bugetul local pentru demolare. Iar aleşii au aprobat proiectul de hotărâre în această formă.
Viceprimarul Adrian Orza considera ca alesii au gresit
Viceprimarul Adrian Orza spune că aleşii locali nu au studiat însă cu atenţie proiectul de hotărâre şi devizul general anexat, pentru că, pe lângă desfiinţarea celor două magazii şi a unui depozit P+1E, partea cea mai costisitoare ar fi demolarea unei platforme betonate de 2.500 mp existentă pe terenul respectiv.
„Preţul nu era exagerat, dar dacă nu se citesc materialele atent asta e, nu e prima dată când se întâmplă lucrul acesta. Se va tergiversa lucrarea respectivă, timp în care noi plătim chirie pentru şcoala respectivă. Este vorba de 2.000 de euro care se plătesc în acest caz. Liceul nu mai poate sta acolo, ne-au atenţionat că trebuie să-l mutăm, proprietarii ne-au pus în vedere că vor să folosească respectiva clădire, iar cei de la universitate ne-au cedat acest teren, dar acolo sunt construcţii de pe vremea când era unitate militară. Nu acele depozite sunt problema, ci acea platformă betonată. S-a întâmplat o greşeală în Consiliul Local pentru că n-au citit materialul (n. r. – consilierii locali)… Vom ţine licitaţia pentru demolare şi o să vedem ce se va întâmpla”, a conchis viceprimarul Adrian Orza.
Citiți principiile noastre de moderare aici!