Un timişorean care se afla în zonă a surprins mai multe imagini de la operaţiunea de demolare, care a pus în pericol viaţa trecătorilor, mai ales că în imediata apropiere unde s-a prăbuşit clădirea se află şi o staţie de călători.
Incidentul a avut loc joi, in jurul orei 17.30, la şantierul unde se demolează clădirea fostei fabrici ILSA. O cantitate mare de moloz şi resturi din construcţie s-au prăbuşit de la înălţime, au dărâmat gardul ce imprejmuia fabrica şi au ajuns pe bulevardul Take Ionescu, într-un nor de praf. Din fericire, resturile din construcţie nu au rănit nicio persoană şi nici nu au distrus niciun autoturism, desi au cazut foarte aproape de staţia de troleibuz, pe trotuar şi pe carosabil, după cum a arătat cititorul www.tion.ro, care a trimis pe adresa redactia@tion.ro şi câteva imagini de la incident.
Specialiştii care se ocupă cu demolarea au luat măsuri de siguranţă, însă din cauza unor calcule greşite, bucăţi din clădire au depăşit bariera de protecţie.
Echipa de muncitori aflată la faţa locului a intervenit rapid pentru degajarea caii de circulaţie.
Pe portalul YouTube au fost postate inclusiv imagini video surprinse în momentul în care o bucată de zid s-a prăbuşit pe şosea.
UPDATE. Echipa de intervenţie a Poliţiei Comunitare Timişoara s-a prezentat în cursul zilei de vineri la locul demolării de pe Bulevardul Take Ionescu. Agenţii au vrut să discute cu cei responsabili de operaţiune şi au verificat autorizaţia de demolare.
Şeful Poliţiei Comunitare Timişoara, Doru Spătaru, ne-a declarat că s-a sesizat în urma materialelor apărute în mass-media şi a trimis agenţii să verifice care este situaţia la fosta clădire ILSA. „Noi nu am ştiut nimic. Autorizaţie de demolare am înţeles că există. În continuare, Inspectoratul Teritorial în Construcţii trebuie să facă verificări şi să ia măsurile care se impun”, a afirmat Spătaru.
Totuşi, purtătoarea de cuvânt a Poliţiei Comunitare, Nicoleta Popa, spune că firma care s-a ocupat de demolare riscă să fie sancţionată în baza Hotărârii de Consiliu Local 371 din 2007 modificată, privind constatarea şi sancţionarea contravenţiilor, pentru că nu a asigurat corespunzător perimetrul în care s-a desfăşurat operaţiunea pentru a se evita astfel de incidente, eventual pentru că nu au fost luate măsurile necesare pentru a se preveni murdărirea căilor publice. Amenda pentru persoanele juridice este între 1.500 şi 2.500 de lei, potrivit Nicoletei Popa.
UPDATE 2. Firma care a efectuat lucrările de demolare la fosta clădire ILSA a fost totuşi sancţionată, potrivit reprezentanţilor Poliţiei Comunitare.
„A fost sancţionată societatea Esparom SA, aflată în insolvenţă. Colegii mei au întocmit procesul verbal de contravenţie în acest caz pentru că nu s-au luat măsuri pentru împiedicarea producerii şi răspândirii prafului în şi din incinta organizărilor de şantier, pe traseul lucrărilor edilitar-gospodăreşti şi pe amplasamentele de lucrări de demolare a construcţiilor, prin realizarea stropirii sau pulverizării cu apă a amplasamentului sau porţiunilor din clădire supuse demolării. Articolul este prevăzut de HCL 371 din 2007 modificată, capitolul privind obligaţiile persoanelor juridice, persoanelor fizice şi persoanelor fizice autorizate care execută lucrări de construcţii, reparaţii şi demolări la clădiri, precum şi lucrări edilitar-gospodăreşti. Cuantumul amenzii este între 1.500 şi 2.500 de lei”, ne-a declarat purtătoarea de cuvânt a Poliţiei Comunitare, Nicoleta Popa.
De asemenea, ea a precizat că reprezentanţii societăţii în cauză au fost invitaţi să se prezinte săptămâna viitoare, luni, la Direcţia de Mediu a Primăriei Timişoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!