Vineri, la ora 16, a avut loc în curtea Bastionului Terezia o demonstraţie de turnir medieval. Publicului din curtea Bastionului i-au fost prezentate armele de epocă cu care maghiarii luptau în războaie în diferite perioade. Cei care au apărut în faţa publicului de la Bastion erau îmbrăcaţi conform acelor perioade, până şi părul îl aveau tuns aşa cum se purta atunci… A avut loc şi o demonstraţie cu arme albe, iar la final au fost puse “la treabă” armele de foc. Ele au fost încărcate cu praf de puşcă, ca pe timpuri, şi au fost şi folosite – fiecare armă fiind funcţională. La sfârşitul demonstraţiei a intrat în acţiune formaţia timişoreană Peregrinii, care a cântat muzică medievală maghiară.
Evenimentul a fost organizat de Asociația sportivă și de păstrare a tradițiilor Egri Vitézlő Oskola (Eger – Ungaria), cu colaborarea Asociației sportive și de păstrare a tradițiilor István Losonczy din Timișoara.
Programul continuă atât vineri, cât și în zilele care vor urma. La ora 19, la Filarmonica Banatul, sala Capitol, sub titulatura Liszt, Clasicul Maghiar Modern, are loc concertul pianistei timişorene Suzana Bartal, protejata Asociaţiei Femeilor Maghiare din Timişoara, acompaniată de Orchestra Filarmonică a Banatului.
La aceeaşi oră, la Dumbrăvița, la Casa de Cultură, are loc programul de dansuri populare “În cautarea datinilor”. Participă ansamblurile de dans și formațiile de ţitere Kisbokréta, Morzsa Bokréta ale Liceului Teoretic Bartók Béla din Timișoara, formaţiile Eszterlánc, Bóbita şi Százszorszép ale Fundaţiei Culturale Eszterlánc din Timişoara, grupurile de dans popular Kékibolya din Sânnicolau Mare, Butykos din Dumbrăvița, precum și ansamblul de dans popular Guzsalyas al studenţilor maghiari ce studiază în Timişoara.
Sâmbătă, 9 mai, la ora 10,30 are loc la Timișoara – Parcul Central, Aleea Personalităților – dezvelirea bustului regelui I Karoly/ Carol Robert De Anjou, ocazionată de faptul că Timișoara a devenit reședința regală a Ungariei în urmă cu 700 de ani. Bustul este opera sculptorului timișorean Béla Szakáts. Va lua cuvântul Lajos Mile, consul general al Ungariei la Cluj, realizările lui Carol Robert vor fi prezentate de profesorul și istoricul Dr. Ernő Raffay din Budapesta.
Puteți viziona programul complet al zilei de 9 mai în atașament.
Alte articole pe aceeași temă:
Expozitie-eveniment Makovecz, in deschiderea Zilelor Maghiare Banatene
Citiți principiile noastre de moderare aici!