Trei reprezentante ale Demos s-au întâlnit, sâmbătă, cu timișorenii. Este vorba despre Roxana Păduraru, coordonatoarea filialei locale, Daniela Gabor, profesoară de economie în Anglia și Flavia Matei, arhitectă și activistă.
Daniela Gabor a afirmat că în principal Demos militează din punct de vedere economic pentru două idei: creșterea salariului minim și impozitarea capitalului mare.
„Am avut ca model economic România – țara muncii ieftine. Eu cred că economiștii de dreapta nu au dreptate când spun că ne fug investitorii dacă vom crește salariul minim pe economie. România are cea mai mare creștere a productivității în lume în ultimii cinci ani. Vrem ca oamenii să nu se mai ducă să își facă credit pentru a trăi de pe o zi pe alta (…) Capitalismul se schimbă și devine super tehnologizat. Avem nevoie de un stat puternic care să poată investi și să aducă o politică socială capabilă să supraviețuim. (…) Trebuie să reformăm sectorul bancar, trebuie să reformăm politica fiscală. (…) Suntem un partid mic dar ambițios cu o politică macroeconomică capabilă să schimbe capitalismul”, a declarat Daniela Gabor.
Întrebată de reporterul tion.ro cum va transforma Demos statul român dintr-un execrabil manager într-un manager capabil, Daniela Gabor a explicat că există modele în lume de state capabile, dând ca exemplu Coreea de Sud, Vietnam sau China.
La rândul ei, Flavia Matei a vorbit despre dreptul universal al persoanelor de a avea un acoperiș deasupra capului, ea criticând România care în acest moment are cea mai mică ofertă de locuințe sociale din Uniunea Europeană. În opinia ei, statul trebuie să vină cu „o ofertă vastă” și să construiască locuințe sociale pentru categoriile vulnerabile, de la femei care au fost maltratate de soți, până la studenți care nu își permit să stea în chirie, iar pentru ca aceste locuințe să nu se „ghetoizeze”, ele trebuie ridicate în toate zonele orașelor mari, de la periferie până în centru.
„Spațiile sunt văzute ca o investiție din care ori sectorul privat, ori statul vrea să facă profit. Un adăpost deasupra capului reprezintă un drept. Reforma locuirii nu este doar urgentă și necesară, ci este o șansă pentru noi ca societate (…) România are 0,7 la sută din stocul de loc sociale, suntem pe unul dintre ultimele locuri. Demos militează pentru creșterea stocului de locuințe sociale. Creșterea și adaptarea stocului. Locuințele sociale sunt ghetoizate sunt văzute ca și o societate marginală. (…) Vedem locuințele sociale ca plasă de suport pentru grupurile vulnerabile. Statul trebuie să vină cu o ofertă vastă”, a spus Flavia Matei.
Deocamdată, Demos nu are o filială locală în adevăratul sens al cuvântului, ci doar 15 membri de partid coordonați de Roxana Păduraru. Cu toate acestea, partidul dorește să participe la alegerile europarlamentare care vor avea loc peste doar câteva luni și încearcă să strângă cele 200.000 de semnături necesare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!