Asociaţia din Timişoara numără peste 200 de alcoolici abstinenţi de mai mulţi ani şi mulţi membri care se întâlnesc de cinci ori pe săptămână din dorinţa de a încerca să-şi rezolve împreună problemele, de a renunţa la alcool sau droguri în principal.
„Bună, sunt Alexandra şi sunt toxicomană, de trei ani abstinentă. Mai am doi colegi dependenţi de alcool şi medicamente, toxicomani, care au venit cu mine la întâlniri, dar au renunţat pentru că nu erau hotărâţi să se lase de droguri. Vreau să vă spun că, indiferent de forma de dependenţă pe care o are cineva, aceasta poate fi rezolvată la AA dacă doreşte”, spune o tânără de 20 şi ceva de ani, prezentă la întâlnirea AA de sâmbătă. Lângă ea stau bărbaţi şi femei de vârste diferite şi ascultă.
„Bună, sunt Marcel şi sunt alcoolic. Am venit aici acum mulţi ani şi atunci am fost foarte bucuros că am găsit un loc unde nimeni nu se lua de mine. Acasă, tata, soţia, copiii, toţi se luau de mine că beam, deşi eu spuneam că nu fac nimic la nimeni. Nu înţelegeam cât rău le făceam, că acesta era de o adâncime extraordinară. Asta am înţeles, abia după 2-3 ani de abstinenţă, când am şi aflat că un alcoolic, de fapt, îmbolnăveşte alte 20 de persoane în jurul său prin dependenţa sa. La AA, nimeni nu-mi zicea nimic, nu-mi cerea nimic, nu-mi reproşa nimic. Trebuia doar, dacă vroiam, să stau să ascult. Aici nu se fac statistici, nu avem ambiţii, nu există cuvântul trebuie, nu cerem bani şi nu e nimic obligatoriu. Dorinţa de a vrea să te opreşti din dependenţă trebuie să vină singură, de la tine”, a povestit un alt bărbat prezent la întâlnirea comunităţii Alcoolicilor Anonimi de la Timişoara.
Membrii cu experienţă spun că cei mai mulţi alcoolici au încercat să-şi rezolve problema cu ajutorul medicilor psihiatri sau al psihologilor.
„N-a mers deloc, pentru că medicii cunosc problema alcoolismului din cărţi. Eu reuşesc mai bine să ma ajut stând de vorbă cu un prieten, pe care pot să îl sun oricând şi căruia îi pot vorbi. Venitul la grup e ca un medicament pentru noi. Unii au nevoie de o doză mai mare şi vin zilnic. Alţii vin doar o dată pe săptămână”, spune Marcel, un alcoolic ce ştie că are o boală care nu se poate vindeca, dar se tratează.
Pentru toţi cei care suferă de ea şi simt nevoia de a face ceva, există numere de telefon (0731.114.440), adrese de site unde pot găsi lucrări de specialitate (www.alcooliciianonimi.ro) şi invitaţia deschisă permanent de a veni la întâlniri. Fie că este vorba de alcool, droguri, sex, bulimie sau alte dependenţe.
Delia S. Barbu
Citiți principiile noastre de moderare aici!