Turul ghidat este organizat de Casa de Cultură a Orașului Jimbolia și de Muzeul Presei „Sever Bocu”.
„E un tur de noapte, cu durata de circa 3-4 ore, gândit ca o minimă dovadă de dragoste pentru cei care au suferit pentru ca noi să știm să ne ferim de ispita urii. Cu siguranță că frigul și întunericul ne vor însoți, dar la fel va face și emoția din sufletul fiecărui participant!Vom merge pe jos și vom vorbi despre ridicarea forțată, despre întemnițarea de la Casa de Cultură, despre încărcarea în vagoane pentru vite, despre călătoria de 3 săptămâni, despre lupta pentru supraviețuire în lagărul din Rusia. Ne vom ruga împreună în Biserica Sfântul Vendelin și ne vom bucura de felul în care arta poate să imortalizeze clipa”, transmit reprezentanții Casei de Cultură a Orașului Jimbolia.
În urmă cu 80 de ani, la începutul anului 1945, zeci de mii etnici germani din România au fost deportați în URSS, în general la minele din zona Donbass. O bună parte, în jur de 1.000, au fost șvabii din Lenauheim, Grabaț și Comloșu Mic. Primii au fost ridicați în noaptea de 14 ianuarie 1945, la ora 1.
Evenimentul va avea loc vineri, 10 ianuarie 2025, începând cu ora 22, la adresa str Liviu Rebreanu nr. 33. Participarea este gratuită.
Trimite articolul
XNu se poate face o exceptie si sa luati si saxonul (sasul) intr-o expeditie prelungita in fosta URSS?
Cat despre cei deportati de ce nu ati scris in articol DE CE au fost deportati?
DE CE? Nu cumva ne aflam la finalul razboiului si nu cumva multi dintre cei deportat colaborasera copios cu regimul mazist?
A da acum vina pe URSS e cam sinistru.
Sau… poate ne clarificati motivele deportarii lor ca sa nu fim in intuneric.
-
Cunosc intr-o oarecare masura, “fenomenul” petrecut in acel moment, chiar din spusele/scierile unui deportat in lagarele de munca fortata. La momentul deportarii, avea 16 ani si era elev, intr-o familie cu un unic aducator de venit, incorporat in armata romana si ale carui mijloace de subzistenta, au fost rechizitionate de aceeasi victorioasa armata, inca de la intrarea Romaniei in razboi.
Da! Romanii au fost “lapte si miere” pentru cei a caror viata a fost sfartecata! Asta-i si motivul pentru care cei mai multi dintre cei ramasi au fugit, lasand in urma mormintele stramosilor si toata agoniseala stransa de generatii, Romaniei si romanilor acaparatori. -
Există oare un motiv pentru care sa iei oamenii din casele lor și sa ii duci la munca forțată pentru beneficiul tău(rusului)? Să-ți răspund ca sa nu mori prost (deși cred ca e practic imposibil la felul în care gândești) au fost duși ca au putut, nemții nu mai aveau statut de oameni, doar pentru ca au pierdut războiul. Iar motivul tău de colaborare copiasa e infantil si negandit, cât au putut colabora din august până în ianuarie? De ce august-ianuarie, nu-ti spun, citește o carte de istorie…, apropos citești?
-
Stimate domn/ Stimată doamnă,
Sunt organizatorul evenimentului din 10 ianuarie. Bineînțeles că vom dezbate pe larg tema, incluzând și motivele deportării. Vă invit să luați parte la eveniment!
Este chiar interesant cum providența m-am făcut să citesc acest articol chiar în ziua în care l-am înmormântat pe socrul meu, deportat tot în regiunea Donbass, împreună cu tatăl lui.
Era elev și avea 17 ani.
Cunosc bine situația care a fost și suferințele prin care au trecut cei deportați , și asta din povestirile lui.
Aș dori să îi transmit autorului comentariului atât de necugetat
pe care l-am citit că socrul meu i-ar spune :
Să te ierte Dumnezeu pentru cuvintele tale!
Eu te iert!
Lasa lasa uite Werner a scapat atunci si se vede Recunostiinta.Avion de lux cu 85.000 € calatoria
Prin răspunsul tău de tip ‘zamă lungă’ ai demonstrat că cel care va muri prost eşti tu, Jez. Tu eşti tipul de intelect care extrage dintr-o relaţie de cauzalitate ceea ce-i convine sau ceea ce-l duce capul şi apoi ‘face spume pe net’.